Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Късни драми в Балтимор и Сан Франциско определиха финалистите в Супербоул (ВИДЕО)

29 януари 2024, 10:43 часа • 3773 прочитания

Зад Океана“ е рубрика на Actualno.com с автор Бойко Димитров, посветена на най-интересните събития в американските спортове.

 

Късни драми в Балтимор и Сан Франциско определиха финалистите в тазгодишното издание на Супербоул – най-ценното отличие в американския футбол. Тимовете, които ще спорят за трофея „Винс Ломбарди“ са Канзас Сити Чийфс и Сан Франциско 49-ърс. Двубоят, който всички фенове на НФЛ чакат с нетърпение е в неделя, 11 февруари и ще се състои на струващия 1,9 милиарда долара стадион „Алиджънт Стейдиъм“ в Лас Вегас.

Канзас Сити отстрани Балтимор Рейвънс

Канзас Сити Чийфс стигнаха до Супербоул, след като във финала на своята дивизия – AFC, победиха Балтимор Рейвънс като гост със 17:10. Сблъсъкът бе изключително драматичен и „гарваните“ има защо да съжаляват, тъй като през второто полувреме имаха всички шансове да стигнат поне до продължения.

Канзас Сити поведе с много бърз тъчдаун още в началото на първата четвърт. Балтимор бе окрилен от подкрепата на своите фенове, които бяха изпълнили до краен предел „M&T Стъйдиъм“ въпреки лошото време и проливния дъжд. Рейвънс успяха бързо да изравнят и частта завърши при резултат 7:7. Във втората четвърт Канзас бяха много по-добрия отбор и след страхотна игра на двете си големи звезди Патрик Махоумс и Травис Келси отбелязаха 10 безответни точки.

Рейвънс проспаха първата част, а след това вече бе късно

След почивката Рейвънс заиграха много по-добре, особено в защита и не позволяваха на Чийфс да стигат толкова лесно до ендзоната. Частта завърши без отбелязани точки и така резултатът остана 17:7 за Канзас. Последната четвърт бе белязана от изключително драматични събития, след като Балтимор бе на сантиметри от тъчдаун, който щеше да направи разликата едва три точки. Ламар Джаксън намери страхотно Зей Флауърс, който тръгна да бележи тъчдаун. В последния момент топката му бе чукната от съперников играч и той я изпусна на сантиметри от ендзоната като съдията даде фъмбъл и притежание за Канзас Сити.

До края на частта Рейвънс продължиха да играят много здраво в защита и да опитват да отбележат тъчдаун, но Ламар Джаксън нямаше ден и не успя да поведе тима към знаменит обрат. В крайна сметка домакините от Балтимор стигнаха до един фийлд гол, с който оформиха крайното 17:10 за Канзас Сити.

Лайънс бяха напът да поднесат изненадата

Финалът на дивизия NFC бе не по-малко драматичен. В него един срещу друг се изправиха Сан Франциско Фортинайнърс и сензацията от този сезон Детройт Лайънс. „Лъвовете“ стартираха отлично срещу считания за фаворит съперник и набързо стигнаха до тъчдаун, с който поведоха със 7:0. 49-ърс опитаха да отговорят, но стигнаха само до фийлд гол от 45 ярда, който обаче бе пропуснат. До края на частта Детройт реализира втори тъчдаун и поведе с 14:0.

Втората четвърт стартира с тъчдаун за Сан Франциско и така домакините успя да се върнат в мача като резултатът стана 14:7. Детройт обаче нямаха никакво намерение и от своя страна отбелязаха, за да поведат с 21:7. „Лъвовете“ продължиха да натискат съперника си и стигнаха и до фийлд гол преди края на първото полувреме, който бе реализиран и оформи резултата в края на частта – 24:7 за гостите.

Фортинайнърс пречупиха Детройт

В третата четвърт сякаш нещо в тима на Лайънс се счупи непоправимо. Гостите от Детройт нямаха никакъв шанс срещу страхотната защита на Фортинайнърс и така и не успяха да доближат ендзоната на отбора от Сан Франциско. За сметка на това домакините реализираха 17 безответни точки през частта – 2 тъчдауна и един фийлд гол, като по този начин резултатът бе изравнен - 24:24.

Последната четвърт започна с фийлд гол за Сан Франциско, с който отборът поведе с 27:24. Детройт не успя да отговори и предаде лесно притежанието на топката. Фортинайнърс само това чакаха и реализираха тъчдаун, с който резултатът набъбна на 34:24. Гостите от Детройт дадоха всичко от себе си в заключителните минути и върнаха един тъчдаун за 34:31, но силите им не стигнаха за нищо повече и в крайна сметка те загубиха срещата, а по този начин и мечтаното участие на Супербоул.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Супербоул - мачът за 28 милиарда, който подлудява американската икономика

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес