Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косовската златна медалистка отказала допинг тест преди Олимпиадата

09 август 2016, 11:13 часа • 2426 прочитания

Златната медалистка в джудото, косоварката Майлинда Келменди, може да се окаже със забрана да се състезава във Франция след като стана ясно, че е отказала непланиран допинг тест, съобщи Международната федерация по джудо (МФД).

В неделя Келменди стана първата златна медалистка на Косово в категория до 52 кг. Победата й обаче може да бъде засенчена от обвиненията, че е нарушила антидопинговото законодателство през юни във Франция докато се е подготвяла за Олимпийските игри в Рио, пише Гардиън.

"През юни във Франция е упражнен контрол. Процедурата е била отказана от състезателката и нейния треньор, което изглежда съмнително. Ако последват санкции, те ще важат само на френска територия", заявиха от МФД.

Изглежда, че Келменди е отказала да участва в непланиран допинг тест извън състезанието, иницииран от френската антидопингова агенция, докато е била на лагер в Южна Франция.

Агрон Кука, лидерът на косовския отбор по джудо, потвърди за отказа на Келменди.

"Отборът беше на лагер във Франция и някаква жена дойде и поиска да направи допинг тест. Но тя не беше оторизирана по никакъв начин от Световната антидопингова асоциация. И това е цялата история. След това французите се оплакаха и искаха да отнесат въпроса до съд. Косовският отбор през цялото време беше в комуникация с МФД, защото нашите състезатели няма да отидат и да дадат кръв или урина на някой, който не е легитимен. Това е", заяви Кука.

Не знам защо така раздухват въпроса, това са пълни глупости, допълни той.

Попитан дали Келменди я грози забрана да се състезава във Франция, Кука отговори: "Французите могат да правят каквото си искат във Франция. Но това не е правилно и не е честно".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес