Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косово с първи медал в историята, на първите си Игри - злато (Видео)

08 август 2016, 10:07 часа • 1800 прочитания

Майлинда Келменди влезе в историята, печелейки злато за Косово в джудото. Така тя стана първият състезател от младата балканска държава, който печели олимпийски медал - чувство, което по думите на Келменди, не би заменила за никакви пари на света.

Олимпиадата в Рио е първата, в която Косово участва като независима държава.

Много от спортистите на страната, която беше приета в Международния олимпийски комитет през 2014 г., преди това се състезаваха под чужди флагове, включително Келменди.

Джудистката е двукратна световна шампионка в категория до 52 килограма и на предишната Олимпиада се състезаваше за Албания, но не можа да се пребори за медалите.

"Живях 4 години за този ден и за този момент. Бях толкова щастлива на подиума, когато видях моя флаг и чух моя химн. Никакви пари на света, никакви милиони не могат да ме накарат да се чувствам по начина, по който се чувствам днес", заяви щастливата Келменди.

Конфликтът между родината на джудистката и Сърбия, която отказва да признае Косово, обаче продължава да тегне дори над Игрите.

Сърбия посъветва всички свои състезатели да не участват в церемонии по награждаване, ако трябва да делят един подиум със спортисти от Косово.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес