Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колосалната сума, с която България ще възнагради Семен Новиков за олимпийското злато

09 август 2024, 11:31 часа • 39428 прочитания

България има олимпийски шампион на Игрите в Париж 2024: Украинецът Семен Новиков донесе злато за мъжката ни борба. Националът на България буквално унищожи иранския "Шахед" в борбата, за да стигне до олимпийската титла в категория до 87 кг класически стил.

Семен Новиков получава 250 000 лева за олимпийската си титла

Новиков осигури първо злато за България в Париж. Това обаче нямаше да бъде възможно, ако не бе Гриша Ганчев, който го откупи за 5-цифрена сума от украинската федерация по борба. Така Семен получи шанс да се бори за олимпийско злато, а и да си осигури солидна премия.

Държавата, в лицето на Министерството на младежта и спорта, ще награди олимпийския шампион Семен Новиков с еднократна премия в размер на 250 000 лева, научи Actualno.com. Новиков не е единственият ни шампион, за щастие, а каква сума ще прибере Карлос Насар за златото и световния рекорд вижте тук

Семен Новиков

Новиков си осигури и пожизнена пенсия

Освен това Новиков си осигури и пожизнена пенсия, когато прекрати състезателната си кариера. Тя е в размер на три минимални работни заплати. Към днешна дата това означава около 2800 лева, но украинецът е само на 26 години и има още много какво да даде на спорта.

Държавата дава още 450 000 лева за трите бронзови медала

На 8 август България завоюва общо четири медала и си гарантира пети. Освен златото на Новиков, бронзови медали спечелиха Божидар Андреев, Хавиер Ибанес и Кимия Ализаде. Тримата ще получат премии от държавата в размер на 150 000 лева (общо 450 000 лева), видя още Actualno.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сумата, която ще прибере Карлос Насар за златото и световния рекорд вижте тук

За сребърни и бронзови медалисти държавата също предвижда пожизнени премии, като за сребро се дава 90% от три минимални работни заплати, а за бронз - 80 на сто. За злато в Париж ще се бори и Магомед Рамазанов, който се класира на финал в свободния стил в борбата.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес