Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайка дръзна да разбие табуто за плуването при цикъл (Видео)

16 август 2016, 10:06 часа • 16256 прочитания

Да се състезаваш на Олимпиадата, в най-добрия случай, е стресиращо. А сега си представете да трябва да го направите докато сте в цикъл.

Фу Юануй, една от звездите на китайското плуване, стана интернет сензация заради изключително емоционалните си и експресивни реакции след състезанието, в което взе бронзов медал на 100 м гръб.

Сега тя отново е център на вниманието. Този път, защото повдигна тема, която досега винаги се е възприемала като табу - плуването при цикъл. Китайките изпуснаха медала на щафетата 4х100 м, финиширайки четвърти, предаде ВВС.

След състезанието китайска медия интервюираше отбора, но Фу не беше сред момичетата. Оказа се, че тя се превива от болка зад оградната стена.

Когато репортерката я попита дали е добре, Фу отговори: "Този път не плувах достатъчно добре". И се извини на съотборничките си. "Защото цикълът ми ми дойде вчера, днес се чувствах много уморена. Но това не е причина и не е оправдание, аз не плувах достатъчно добре", заяви тя.

Това беше преломен момент за голяма част от китайците, много от които за пръв път разбраха, че има такъв казус като плуването по време на цикъл. И всички те щурмуваха социалните мрежи с думи на подкрепа към Фу.



"Истински се възхищавам на Фу Юануй, че плува, докато е в цикъл. Цикълът може сериозно да се отрази на жените, особено ако е болезнен. Тя се чувстваше виновна, че е завършила четвърта, но Фу Юануй, ние много се гордеем с теб", написа китайски фен на плуването.

Случаят разпали дискусия и за тампоните, които са почти непознати в Китай. Според изследване само 2% от китайките ги използват, в сравнение със 70% от американките. Много жени не са чували за тампоните или не знаят как да ги използват.

"Някой обвини Фу в лъжа, защото било невъзможно да плуваш, докато си в цикъл. Китайците са много невежи по отношение на тампоните", написа друг интернет потребител.

В Китай обаче тези резерви имат и културни корени. В страната се смята, че употребата на тампони не е препоръчителна, защото те биха навредили на девствените момичета. Това схващане е широко разпространено, въпреки проучванията, които го опровергават.

В Китай скоро на пазара ще бъде пусната първата марка китайски тампони, които могат да насърчат повече жени да плуват докато са в цикъл.

В големия спорт обаче този въпрос действително е табу, заявява спортният анализатор Джорджи Бруинвелс.

"Много от елитните треньори са мъже и това затруднява жените, които не искат да казват "В цикъл съм". Нужни са подобни случаи, за да се започне да се говори по въпроса", допълва тя.

Бруинвелс е интервюирала 1800 спортисти като част от ново проучване. "Повече от половината състезателки признават, че цикълът им се е отразявал на представянето им", заявява тя.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес