Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай в ужас - преживява най-лошата си Олимпиада в историята

18 август 2016, 12:59 часа • 3543 прочитания

Китай преживява "най-лошата си Олимпиада" в историята в Рио, обяви държавната информационна агенция. Недоволството в страната расте, тъй като изпратените спортисти ще се върнат с по-малко медали, отколкото досега.

Китай е свидетел на най-слабото си представяне на Олимпийски игри от две десетилетия насам заради разочарования в спортове като бадминтон, скокове във вода и гимнастика.

В момента страната е след САЩ и Великобритания в таблицата по медали. Китай има 17 златни медала, а Великобритания и САЩ - съответно 19 и 28.

Китай е завършвал на поне второ място на всички Олимпиади от 2004 г. насам, достигайки рекордните 51 медала на игрите в Пекин от 2008 г, което тогава им отреди първо място, макар САЩ да има повече медали като цяло през 2008 г. - 110 спрямо 100 на Китай.

Нарастващото раздразнение от ситуацията бе изразено чрез туит на държавната агенция Синхуа, която написа: "Без злато за китайската гимнастика. Отборът на Китай преживява най-лошата си Олимпиада в Рио". Съобщението бе придружено със снимка на гимнастика Ю Хао, който загуби шанс за медал след като падна от успоредката по време на финала на уреда.



"Шегувате ли се? Страната, която никога не е завършвала преди Китай, сега е на път да го направи", гласи туитът, който по-късно беше изтрит.

Китай се представя в Рио с най-голямата си делегация, изпращана някога - 416 състезатели, и се надяваше да завоюва 36 златни медала, сравнени със само 16-те през 1996 г.

Но още от първия ден, когато китайските спортисти не успяха да вземат нито едно злато, лошият късмет преследва страната. Бившата олимпийска шампионка Ду Ли изпусна златото в стрелбата заради американската тийнейджърка Джини Трашър. Шампионът в плуването Су Янг избухна в плач след като загуби на 400 м свободен стил, а китайските отбори в турнира на бадминтон по двойки бяха отстранени от надпреварата.

Китайските гимнастици взеха 11 златни медали през 2008 г. в Пекин и 5 през 2012 г. в Лондон. Тази година ще се приберат без нито едно злато. Те успяха да завоюват само два бронза.

"Хората се чудят - какво става?", пише Синхуа.



"Тъй като възможностите на Китай са концентрирани в първата половина на Олимпиадата, ще е много трудно да спечелим повече от 25 златни медала тази година, а това ще е най-слабото представяне за последните 5 Олимпиади", коментира China News Service.

Олимпийските успехи са повод за гордост в комунистическата страна и спортните герои добиват огромна популярност. На фона на кризата обаче, някои коментатори вече избраха да променят фокуса си и да акцентират върху добрите си оценки за състезателите и тяхното участие, а не върху бройката медали.

Такъв е примерът с плувкинята Фу Юануей, която с непринудените си реакции и с искрените си коментари стана симпатична на милиони хора по целия свят.

"Китайците постигнаха прогрес. Вече не са ни нужни златни медали, за да напомпваме самочувствието си и вече не сме така строги към спортистите си", коментира обнадежден фен на китайския отбор.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес