Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изложбата “Личности и събития в българския спорт” ще вдъхновява и Бургас (СНИМКИ)

22 октомври 2024, 16:12 часа • 267 прочитания

Изложбата “Личности и събития в българския спорт” беше открита в Културен Дом НХК в град Бургас на 21 октомври. Събитието се реализира по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата". Експозицията събира над 400 изключително ценни артикула на олимпийски шампиони и медалисти, световни и европейски шампиони.

Бургас е третият град, в който те бяха представени. Дебютът на изложбата бе в Пазарджик, а през изминалите 6 месеца тя се намираше в Регионалния исторически музей в Плевен.

Личности и събития в българския спорт

Вдъхновяваща изложба на Асоциация "Докосни дъгата" с трето издание

Сред гостите на откриването на експозицията бяха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на Общински съвет Бургас, трикратният световен и европейски шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, героят от лудото американско лято Златко Янков, Димо Ангелов - Колоездач №1 на България за миналия век и заслужил майстор на спорта, легендата на българския бокс Рашко Ломски, световната шампионка по лека атлетика до 20 години от Тампере 2018 Александра Начева, бившият футболист и настоящ спортен деятел Милен Георгиев, международният майстор по шахмат Цвета Галунова, волейболисти от мъжкия отбор на Нефтохимик Бургас, представители на местни спортни клубове, ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, студенти и граждани.

ОЩЕ: Световен шампион и български футболен национал сътвориха спортен празник в Плевен

Личности и събития в българския спорт

"Всеки експонат има своята история. История за една мечта"

Председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова благодари на всички присъстващи спортисти, които участват в инициативи на организацията. „Личности и събития в българския спорт“ има за цел да вдъхновява, мотивира и показва величието на нашите спортисти. Много съм щастлива, че изложбата намира своя дом за следващите месеци в Бургас, защото тя говори. Всеки експонат има своята история. История за една мечта“, допълни Ангелова.

Тя благодари на общинския съветник Георги Маринчев за оказаното съдействие с подарък от младата надежда на българската лека атлетика Александра Начева, която връчи подписани свои шпайкове на Маринчев. Д-р Ангелова изрази признателност към екипа на Община Бургас, директора на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ Яна Кършийска и към домакините от Културен Дом НХК. „Димитър Николов е с нас от много години и подкрепа всяка наша инициатива“, отбеляза председателят на Асоциация „Докосни дъгата“.

ОЩЕ: Родни шампиони създадоха незабравими летни спомени за десетки деца и младежи (СНИМКИ)

Личности и събития в българския спорт

„Д-р Денислава Ангелова направи всичко възможно Бургас да бъде домакин на тази прекрасна изложба. Тя може да разпалва все повече млади хора да постигат мечтите си. Моето пожелание е максимален брой съграждани да се запознаят с тези автентични предмети, свързани с българския спорт“, заяви кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Информация за изложбата 

Експозицията съдържа артикули с автентични подписи на спортисти като Григор Димитров, Димитър Бербатов, Христо Стоичков, Петър Лесов, Станка Златева, Армен Назарян, Елица Янкова, Божидар Андреев, Божидар Темелков, Детелин Далаклиев, Ренета Камберова, Цвета Галунова, Антъни Иванов, Йосиф Панов, Ивет Горанова, Матей Казийски, Стефка Великова, Мадлен Радуканова, Асен Великов, Димитър Илиев и други.

Личности и събития в българския спорт

Показани са екипи и награди на български футболисти, които участваха в Световното първенство в САЩ’94 – Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров, Пламен Николов.

За истинските фенове на спорта интерес ще представлява да видят част от екип на Майкъл Джордан и щафетна палка с автограф на Карл Люис, новите артикули изпратени от звездни футболисти на Милан и Ювентус и предмети на олимпийски шампиони от Париж 2024!

Събитието се организира от Асоциация „Докосни дъгата“, Община Бургас, Регионална библиотека "Пейо Яворов", Културен дом НХК - Бургас, Младежки спортен клуб Пазарджик спортува и AM Studio.

Фотограф: Евелин Георгиев

Личности и събития в българския спорт

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес