Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивет Горанова: Заплатата от МВР е единственият ми доход, търся си спонсори сама

27 юни 2023, 13:29 часа • 11186 прочитания

Ивет Горанова зарадва цяла България със сребърния си медал от Европейските игри и Полша. Във финала в стил кумите в категория до 55 килограма олимпийската шампионка отстъпи с 0:2 точки на подгласничката си от Игрите в Токио Анжелика Терлюга. 

Състезателката ни гостува в предаването "Денят започва" по БНТ, където разкри, че не получава заплата от Министерството на младежта и спорта поради изключването на каратето от олимпийската програма. Единственият доход на Горанова е от МВР, защото там работи като инструктор.

"Радвам се на медала, но не съм задоволена. За мен това е голям успех, особено като знам през какво преминах последната една година. Последната една година бях излязла от каратето, не ми се състезаваше, щастлива съм, че успях да се върна и да спечеля този медал", заяви каратистката, която обясни, че причината за демотивацията е изключването на спорта от олимпийската програма. 

ОЩЕ: Прекрасно! Бронз за България в спортната стрелба от Европейските игри

"Причините са много - и лични, и професионални. Но най-вече ми влияе това, че не сме олимпийски спорт, и някои неща ми се струват безсмислени. Нищо не е същото, нито може да се готвиш нормално като професионален спортист, а аз съм свикнала да се готвя като такъв", допълни Горанова.

Тя обяви, че до края на годината трябва да се знае кои спортове ще бъдат в програмата на Летните Олимпийски игри в Лос Анджелис 2028. "Проблемът идва от Световната федерация по карате, явно нямат интерес да бъдем олимпийски спорт, всички състезатели искаме, но от нас нищо не зависи", каза тя.

ОЩЕ: Сребро за Антоанета Костадинова на 25 м пистолет на Европейските игри

"За мен е нелепо да не получавам заплата от Министерството на младежта и спорта, нормално е да имам всичко осигурено до следващия олимпийски цикъл, защото имам олимпийска титла. Всички бяхме много щастливи покрай успеха от Токио, а сега не е важно как аз се подготвям. Трудно е и физически да се подготвиш, и да имаш мотивация да го правиш. От федерацията ми се поема всичко, когато ходя по състезания, но трябва да имаш средства, за да живееш нормално", разясни Ивет Горанова.

Тя сподели, че се справя финансово донякъде със заплатата си от полицията, където работи като инструктор. "Това ми е единственият доход. Отделно и сама си търся спонсори", заяви българската спортистка. Горанова обяви още, че за медал от Европейските игри не се получава премия от държавата. "Не очаквам да вземем нещо, не се говори че ще вземем нещо, за европейско и световно първенство за неолимпийски спорт премиите са... няма да споменавам...", завърши Ивет Горанова.

ОЩЕ: Още един медал за България от Европейските игри в Полша

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес