Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни факти за българското участие в ПьонгЧанг

02 февруари 2018, 09:44 часа • 4547 прочитания

Кои са най-натоварените дни за нашите представители в зимните спортове, кой град е доставил 1/4 от българския състав за ПьонгЧанг, и какъв е профилът на българския олимпиец. Тези и още любопитни факти ви представяме, благодарение на пресцентъра на Българския олимпийски комитет (БОК).

Най-натоварените дни за българите са първите два

Най-натоварени дни за българите в ПьонгЧанг се очертава да бъдат първите два от програмата на Игрите. В събота и в неделя са насрочени стартове, в които е възможно според представянето и решението на треньорските щабове да участват по 6-7 наши състезатели на ден. За сметка на това „най-постни“ за българите ще са 19 февруари, понеделник, когато нямаме нито едно участие и последният ден на Игрите, 25 февруари, неделя, когато само Антония Григорова може да стартира в „недолюбваната“ от нея „класика“ на 30-километровия ски-маратон. Пръв ще поведе крак Владимир Зографски, който ще започне участието си още преди официалното Откриване – квалификациите на малката ски-шанца са насрочени за 8 февруари, ден преди старта на Игрите.

Дафовска на седма поредна зимна олимпиада

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи своеобразен рекорд в зимните спортове като присъства на седма поредна олимпиада.

Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едва 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта. Катя спечели златото в Нагано през 1998 г., четири години по-късно се нареди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 г. в Торино има две осми места – на щафета и в нововъведената тогава дисциплина масов старт. На последните три олимпиади Дафовска отново е в официалните ни делегации, но вече като олимпийско аташе.

Осми нашенец на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски-скачач, състезавал се на олимпиада. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 г., като най-доброто класиране е на Брейчев – 19-и на малката шанца в Сараево 1984. И още нещо за статистиката: Владо Зографски не е най-младият ни участник, въпреки, че в Сочи през 2014 г. бе само на 20 години. В Торино Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едва 16-годишен.

Втората част от статията - четете в Sportlive.bg!

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес