Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И на олимпийския басейн има спасители

05 август 2016, 11:21 часа • 1836 прочитания

На олимпийския басейн в Рио най-добрите плувци в света се подготвят за голямата надпревара. Тренировките им са наблюдавани постоянно от техните треньори и помощници.

Има още едни хора обаче, които ги наблюдават - водните спасители.

Олимпийският басейн има спасители, в случай че някой като Майкъл Фелпс, спечелил 18 медала, има нужда от спасяване, пише Ню Йорк Таймс.

"Понякога сънувам, че такова нещо се случва", заявява 39-годишният спасител Андерсон Фертес.

Шансовете обаче са малки. "Има вероятност 1 на милион за подобна ситуация, но ние сме подготвени", допълва той.

Спасителите на Олимпиадата имат една от най-добрите позиции за наблюдение на водната надпревара за медалите, защото са едни от малкото, които имат пълен достъп до басейна.

Самите служители обаче не се чувстват особено нужни и ангажирани. Никога не се е налаголо да надуват свирките си, да правят забележки на плувците или да се намесват в екстремни ситуации.

Спасителите на Игрите не се различават от тези на обществените басейни. В Рио са ангажирани 75 спасители, 15 от които жени. Те са разпределени в няколко от дисциплините - плуване, гмуркане, синхронно плуване, водна топка и кану каяк. Отделно патрулират в открити води по време на триатлона, маратонското плуване и плаването с лодки.

Присъствието на спасители е по-оправдано в някои конкретни дисциплини. Така например при водната топка състезателите често стигат до сериозни физически сблъсъци помежду си, при синхронното плуване има учудващо много случаи на сътресения, а гмуркачите често рискуват да се ударят докато са във водата.

Спасителите обаче са категорични, че тяхното присъствие е наложително и на олимпийския басейн. Има вариант плувци да получат крамп, инфаркт или да си ударят главата в стената, допълват те.

Никога не се е случвало спортист да умре по време на Олимпиада и не е много ясно дали някога някой състезател на олимпийския басейн се е нуждаел от помощта на спасителите. Въпреки това те са честа гледка на големи плувни състезания по света.

Въпреки че Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) няма изрично изискване на олимпийския басейн да присъстват спасители, бразилското законодателство го изисква.

И макар вероятно никога да не се наложи влизат в действие, спасителите в Рио са готови, при нужда, да реагират във всеки един момент.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес