Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хокеистът, жертвал пръста си, но не и олимпийската мечта

19 юли 2024, 17:16 часа • 562 прочитания

Aвстралийският хокеист Матю Доусън не се поколеба в решението си да ампутира горната част на безименния си пръст, за да може да се състезава на Олимпийските игри в Париж. Доусън счупи безименния пръст на дясната си ръка в навечерието на Париж 2024, което можеше да постави под съмнение участието му във френската столица.

Въпреки това 30-годишният играч, който беше част от отбора, спечелил сребърен медал на Олимпиадата в Токио 2020, предпочете да ампутира засегнатата част, вместо да я постави в гипс, за да гарантира, че ще може да играе в Париж след две седмици. Австралия се изправя срещу шампиона от Рио 2016 Аржентина в първия си мач на 27 юли.

Доусън твърди, че решението е било внимателно обмислено: "Взех информирано решение заедно с тогавашния пластичен хирург не само за възможността да играя в Париж, но и за живота ми след това", казва Доусън. "Най-добрият вариант за мен беше да махна горната част на пръста си. В момента това е малка промяна и вълнуващо предизвикателство, предполагам."

Мат Доусън

Треньорът на австралийската селекция Колин Бач похвали решението на Доусън като невероятна проява на отдаденост: "Със сигурност той постави висока летва за всеки, който в бъдеще ще получи счупване на пръст, но пълна оценка за Мат; той взе това решение и очевидно наистина се ангажира да играе в Париж."

Борбеният защитник на терена, Доусън също омаловажи крайното си решение и погледна обективно на случилото му се: "Много хора имат много по-сериозни проблеми от загубата на пръст, така че съм голям късметлия, че това е само малка част от пръста ми."

Това не е първият случай, в който Доусън се сблъсква с екстремна травма. Преди 6 години той едва не загуби окото си, след като беше ударен със стик в лицето.

ОЩЕ: Ще бъде ли река Сена безопасна за олимпийските плувци?

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес