Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки алпинист разказа какво е видял от инцидента, при който Атанас Скатов загина

09 февруари 2021, 08:01 часа • 26948 прочитания

Липса на палатки в лагер 3 и мрачно предчувствие – това разказа пред Нова телевизия гръцки алпинист Антониос Сикарис, който е един от последните, видели Атанас Скатов жив.

По думите на гръка, Атанас Скатов е тръгнал надолу без пикел, по доста стръмен склон. Сикарис обаче уточни, че българинът бил много техничен катерач. Пред Скатов е вървял шерпът му, след тях били гръцкият алпинист и неговия водач. В един момент гръцкият алпинист изтървал Скатов от проглед, а шерпът на българина се върнал назад, към него и казал, че Скатов е паднал.

"Проблемът бяха въжетата и зимата. Ти си навън на минус 40 градуса, без да си ял и пил течност както трябва, – представяш ли си", каза гръцкият алпинист пред Нова телевизия.

Сикарис е категоричен – когато се качил в Лагер 3, нямало достатъчно палатки – уж били оставени 3. Много време той прекарал навън, дори не го пуснали в друга палатка, е било минус 40 градуса. Почти не ял и не пил вода, а на сутринта говорил за кратко със Скатов, преди да започнат да се спускат надолу.

Преди да тръгнем нагоре, Атанас ми каза, че има мрачно предчувствие. Той беше един от най-добрите ми приятели, много добър човек, добави Сикарис.

Официално: Атанас Скатов е загинал заради скъсано въже

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес