Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоорганизации обвиниха Токио в сътрудничество с престъпници за Олимпиадата

12 септември 2017, 09:12 часа • 917 прочитания

Greenpeace и редица други неправителствени организации написаха на Международния олимпийски комитет (МОК) открито писмо, в което обвиняват организаторите на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година в сътрудничество с компании, занимаващи се с незаконно обезлесяване на тропически гори, предаде БГНЕС.

Общо 47 са организациите, подписали писмото. В допълнение към Greenpeace, Международният център за екологично право и дружеството за изследване на околната среда на Германия също се обръща към МОК. В текста се отбелязва, че организационният комитет на Игрите си сътрудничи с доставчици на дървен материал, свързани с компании, които секат незаконно тропическите гори. Освен това тези компании, според неправителствените организации, са заподозрени и в нарушаване на условията на труд. В писмото се подчертава необходимостта да се проведе задълбочено разследване на веригите за доставки на дървен материал за изграждане на съоръжения за Олимпиадата.

"Имаме доказателства, че организаторите на Игрите през 2020 г., експлоатирани в горите и по този начин нарушават правата на човека, компрометират олимпийските ценности на зачитане на човешкото достойнство. Ние призоваваме органите на МОК и организаторите на игрите в Токио незабавно да спрат да харчат природните ресурси", пише в отворено писмо.

В писмото се подчертава още, че организационният комитет на състезанието проявява безотговорно отношение към разхода на природни ресурси и изисква провеждането на задълбочено разследване на схемите за доставка на дървен материал за изграждането на олимпийски места.

Летните олимпийски игри в Токио ще се проведат от 10 до 24 октомври 2020 г. В края на миналата година размерът на планираните разходи за Игрите е намалял от 26 милиарда до 16,8 милиарда долара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес