Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетски джудист изпратен вкъщи след като отказа да стисне ръката на израелец (Видео)

16 август 2016, 11:47 часа • 2599 прочитания

Египетският джудист Ислам Ел Шехаби бе изпратен вкъщи след като в Рио отказа да стисне ръката на израелския си съперник Ор Сасон в края на срещата между двамата.

Близкоизточните конфликти дадоха отражение на олимпийската надпревара, когато в петък Ел Шехаби загуби от израелеца и заради поведението си беше освиркан от публиката, пише "Телеграф". Той беше изпратен обратно вкъщи от собствения си отбор и изтърпя порицание от Международния олимпийски комитет.

От МОК посочиха, че правилата на джудото не задължават състезателите да си стискат ръцете, но поведението на Ел Шехаби е "срещу духа на Игрите и правилата на феър плея". "Египетският олимпийски комитет също разкритикува състезателя и го изпрати вкъщи", допълниха от МОК.

"Дисциплинарната комисия заключи, че тази реакция в края на състезанието е прещу феър плея и духа на приятелство, въплътен в Олимпийските игри", заявиха още от МОК.

От там са поискали и уверение от Египетския олимпийски комитет, че ще даде гаранции, че всички египетски атлети ще се придържат към духа на Игрите за следващата Олимпиада.

Джудистът, който е ултраконсервативен салафит, беше подложен на натиск от страна на твърдолинейните ислямисти и от медии, да не участва в мача.

"Ще посрамиш исляма. Ще посрамиш цялата страна и себе си",
гласи един от коментарите по въпроса.

"Не искаме и да си помисляме какво ще стане, ако загубиш от израелец. А победата няма да ти донесе нищо. Как може да си сътрудничиш с нация от убици", гласи друг.

Египтянинът действително загуби. Победата дойде след две успешни хвърляния на Сасон.

Ел Шехаби отказа да поеме протегнатата му ръка след мача и се отдалечи, клатейки глава. Реферът го извика да се върне, за да направи традиционния поклон в знак на уважение към съперника си. Египянинът само леко и бързо кимна с глава и напусна залата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес