Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавна сигурност опитала да пречи на Сюлейманоглу да печели

21 ноември 2017, 09:18 часа • 3515 прочитания

Има решение на Държавна сигурност да се оказва психологически натиск върху Наим Сюлеиманоглу, за да не постига високи спортни резултати. Това потвърди досегашният член на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.

Решението е взето преди Олимпиадата през 1988 година в Сеул. Тогава Сюлейманоглу е бил под постоянно наблюдение от страна на Държавна сигурност. Джобният Херкулес (бел. ред. – прякорът на Наим Сюлейманоглу) е трябвало да бъде обезвреден, каза Бончева пред Нова телевизия. Тя разказа, че Сюлейманоглу много се е страхувал да не би службите да навредят на семейството му, тъй като родителите му още били в България, когато той избягал.

Бончева разказа и, че Сюлейманоглу се е съгласил първоначално да му бъде сменено името при Възродителния процес. Той, обаче, не разбрал какво всъщност се е случило. Когато му сложили "служебно" име – Наум Шопов, а не му позволили да направи избор за новото си име, тогава решил да бяга. Нямаше да избягам, ако не беше станало това, казва по-късно в Турция Сюлейманоглу, според Бончева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес