Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата осъди на първа инстанция федерацията по шах на Силвио Данаилов

08 януари 2019, 15:20 часа • 5150 прочитания

Българска федерация по шахмат, ръководена от Силвио Данаилов е изразходвала неправомерно поне 684 540 лв. Това става ясно от решение на Софийски градски съд (СГС) по дело, заведено от Министерството на младежта и спорта срещу шахматната федерация за възстановяване на неправомерно изразходваните средства.

Съгласно решението на първа инстанция на държавата трябва да бъдат възстановени 395 468 лева, които е трябвало да отидат за организацията на Европейско индивидуално първенство за жени в Пловдив през 2014 година и 289 072 лв., предоставени за организирането и провеждането на Европейски индивидуални купи по шахмат за мъже и жени в Албена/Златни пясъци през 2014 година.

Заради спора между министерството и федерацията всъщност водената от Силвио Данаилов структура се раздели с лиценза си. Исковете, по които се произнесе Софийски градски съд касаят сумите, които ММС е изплатила по два договора от 2014 година. "Българската федерация по шахмат" е осъдена да заплати и деловодни разноски в размер на 45 741,60 лв. Министерството е обезпечило своето вземане чрез наложена възбрана върху имот на федерацията, находящ се в гр. София.

Съдът счита, че са налице доказани "счетоводни нередности" от страна на федерацията, представяне на копия от фактури и платежни документи „в полза не на легитимната международна спортна федерация – сдружението по швейцарското право ЕШС ("Европейски шахматен съюз"), а на негов фалшив клонинг с подобна фирма – дружество с ограничена отговорност ЕШС, което е регистрирано в офшорната зона на Щата Делауеър, САЩ. "Превеждането на сумите на дружество в офшорна зона очевидно е с цел присвояване на средства като това се потвърждава и от решението на Спортния арбитражен съд", мотивира своя акт съдебния състав при СГС.

В момента лиценз за осъществяване на спортна дейност притежава Българска федерация по шахмат 1928.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес