Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата иска да дава по 2-3 лева за спорт на деца и младежи

20 януари 2020, 15:30 часа • 1441 прочитания

2 лева годишно за дете в детската градина, включително в частните, и също толкова за ученик, включително в подготвителното ниво, дава държавата за физическо възпитание. Това е записано в проект за постановление на Министерския съвет.

Всъщност, стойността не е изненада, защото не е променена – промяната е да се махнат специфичните изисквания по усвояването на отпуснатите средства. Именно на това обръща внимание единственият досега коментар по общественото обсъждане.

Иначе, държавата ще дава 3 лева годишно за учениците в държавните, общинските и частните училища в дневна, комбинирана форма на обучение и обучение чрез работа. Също толкова отиват за студентите, които учат редовно, както и за курсантите.

Парите обаче не идват просто така – трябва да бъдат подадени проекти с цели, които ще бъдат постигнати след изпълнението им, дейности, чрез които ще бъдат постигнати целите и обхват т.е. каква е целевата група – деца, ученици, студенти или курсанти.

Директорите на детските градини и училищата отчитат ежегодно пред обществения съвет на съответната образователна институция разходването на финансовите средства и изпълнението на дейностите по проектите. Същото правят и ректорите на ВУЗ-овете.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес