Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двукратен олимпийски шампион: Играят си на "приятелчета" с Путин, това ме разкъсва

14 август 2023, 15:00 часа • 1627 прочитания

Двукратният олимпийски шампион в алпийските ски Маркус Васмайер призова Международния олимпийски комитет (МОК) да изключи спортистите с руски и беларуски паспорти от Париж 2024. Той критикува президентът на организацията Томас Бах, а причина за желанието на германеца е продължаващата война в Украйна.

"Не бива да допускаме спортисти от тези страни на Олимпийски игри. В случая става въпрос за брутална, агресивна война. На мнение съм, че светът трябва да покаже солидарност със спортистите от Украйна", заяви Васмайер, който е шампион в гигантския и супергигантския слалом от Лилехамер 1994.

ОЩЕ: Бах: Президентът Радев подкрепя участието на спортисти от всички страни на Олимпиадата

МОК първоначално взе именно това решение, но преди месеци издаде препоръки към всяка федерация за допускането на руснаци и беларуси като неутрални спортисти. Условията са строги, но такива състезатели ще има в Париж догодина, поне засега. 

"Русия води унищожителна война срещу Украйна и по този начин нарушава олимпийските ценности. Томас Бах (президент на МОК) си играе на приятелчета с Владимир Путин (президент на Русия). Това ме разкъсва отвътре", добави бившият скиор.

ОЩЕ: 351 дни до Париж 2024: Злочеста контузия и върховен дух: Споделената болка на баща и син

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес