Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ден за историята! България спечели 4 медала и гарантира пети от Олимпийските игри в Париж (ОБЗОР)

09 август 2024, 01:04 часа • 4125 прочитания

13-ият ден от Олимпийските игри 2024 в Париж се оказа изключително успешен за България: в рамките на около 4 часа страната ни завоюва четири медала плюс един финал в борбата, който гарантира и още едно пето отличие (злато или сребро). Actualno.com ви предлага обзор на най-важното около българското участие в Париж на 8 август, четвъртък:

България завоюва олимпийска титла в борбата в Париж

Безспорно най-голямата новина бе олимпийската титла на Семен Новиков в категория до 87 кг класически стил. Украинецът донесе първо злато на България след разгром над иранеца Алиреза Мохмадипиани със 7:0. Това е първа олимпийска титла за българската борба от Сидни 2000, когато Армен Назарян покори олимпийския връх.

И Армен Назарян, и Семен Новиков посвещават на Гриша Ганчев олимпийските си златни медали. Именно той е човекът, който ги привлича да се състезават за България. Веднага след завоюваното злато Новиков посвети медала си на Ганчев, като заяви, че той му е дал "втори живот в спорта". И добави, че знае, че в България много обичат руснаците, но се надява, че след този медал повече хора ще заобичат и украинците.

Семен Новиков

Божидар Андреев с бронз в щангите

Щангистът Божидар Андреев спечели олимпийски бронз в Париж, като събра 344 кг в двубоя в категория до 73 килограма. Състезанието бе изключително сложно, тъй като бе много трудно да се калкулира как се движат конкурентите на Божидар - имаше сериозни заявки за тежести от състезателите, което затрудняваше изчисленията. Божидар завърши с 6 от 6 успешни опита, а след това обяви край на кариерата си.

Божидар Андреев

Бронз и в бокса - донесе го Хавиер Ибанес

Боксьорът Хавиер Ибанес също спечели бронз, макар и да се надяваше да стигне до мач за олимпийската титла. Той показа много смела и агресивна игра, но след спорно съдийско решение победата бе присъдена на неговия опопент Монарбек Уулу с 4:1 съдийски гласа. Целта на Ибанес бе олимпийската титла, но той ще трябва да се задоволи с бронзовия медал в категория "перо".

Хавиер Ибанес

Исторически бронз за България в таекуондото

Натурализираната иранка Кимия Ализаде спечели исторически бронз за България в олимпийското таекуондо. Никога досега България не е имала участник в таекуондото на олимпийски игри, а сега Ализаде донесе ценното отличие, след като бе изтеглена до репешажите - и записа две последователни победи.

Кимия Ализаде

Втора битка за злато в борбата

Петият гарантиран медал на България отново е в борбата. Постигна го натурализираният руснак от дагестански произход Магомед Рамазанов, който ще спори за златото в кат. до 86 кг свободен стил. Той успя да си прокара път към финала, след като постигна победата буквално в последната секунда на схватката с американеца Арън Брукс.

4 медала в един ден в Париж - с 3 по-малко от рекорда от Сеул 1988

Ако не броим гарантирания медал на Рамазанов, България може да се похвали с 4 медала, спечелени в един ден. Рекордът на страната е за 7 отличия в рамките на един ден - и той датира от най-успешните ни олимпийски игри: тези в Сеул 1988. Коя е рекордната дата за олимпийския ни спорт и как на България ѝ убягна "златен" хеттрик: четете в рубриката ни "Дните до Париж 2024".

Магомед Рамазанов

Голямо разочарование в художествената гимнастика

Най-голямото разочарование за България на Олимпийските игри дойде в художествената гимнастика, където голямата фаворитка за златото Стилияна Николова не се класира за финала в индивидуалния многобой. Там обаче ще се състезава другата българка Боряна Калейн, която влезе с трети резултат, давайки заявка за медал.

Последният български участник на 8 август бе Тодор Михалев, който записа успешен старт в модерния петобой. Можете да следите представянето на българите на Олимпийските игри в Париж в спортната секция на Actualno.com!

Автор: Стефан Йорданов

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес