Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Целият свят обикна танцуващия щангист от Кирибати, който иска да спаси страната си (Видео)

19 август 2016, 13:01 часа • 2856 прочитания

Щангист от Кирибати завърши последен в своята категория, но със сигурност спечели сърцата на милиони хора по света.

Давид Котоатау стана звезда с това, че след всеки свой успешен опит той изпълняваше изключително искрен и атрактивен танц на радост.

Давид Котоатау завърши шести в своята група в категория до 105 кг, вдигайки общо 349 кг - с 82 кг по-малко от победителя Руслан Нурудинов от Узбекистан, който счупи и олимпийския рекорд. Въпреки това, щангистът от Кирибати получи най-голяма подкрепа от публиката, въпреки че в състезанието имаше и представител на домакините.

Котоатау заявява, че танцува, за да даде привлече внимание върху тежкото състояние, в което се намира неговата родина, пише Индипендънт.

Той споделя, че е загубил дома си разади бедствие, а според специалисти островната държава страда от "екстремна брегова корозия, която обхваща не само плажната ивица, но и вътрешността на страната".

Пред Ройтерс Давид допълни: "Повечето хора не знаят къде е Кирибати. Искам повече хора да разберат за нас и затова използвам щангите и танца си".

"Миналата година написах отворено писмо до света, за да разкрия колко много хора загубиха домовете си заради повишаването на морското равнище. Не знам колко години ще минат преди то да се понижи отново", споделя Котоатау.

След като спечели злато на Игрите на Общността през 2014 г., той изрази загрижеността си, че страната му може да изчезне под вода за по-малко от 30 години. И въпреки че е един от най-силните мъже на света, той добави, че никога не се е чувствал по-безсилен в живота си.

"Ние нямаме ресурсите да се спасим сами", заявява той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес