Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българският лъв го направи: Карлос Насар е олимпийски шампион!

09 август 2024, 18:17 часа • 4836 прочитания

Карлос Насар е олимпийски шампион! Българският щангист спечели златен медал във вдигането на тежести в категория до 89 килограма на Олимпийските игри в Париж. Родният състезател триумфира със златото с двубой от 404 кг. Любопитното е, че Карлос спечели отличието си още с първия си опит в изтласкването, след като преди това бе дал най-силен резултат в изхвърлянето.

Насар бе безапелационен в изхвърлянето 

Карлос Насар стартира по отличен начин състезанието по вдигане на тежести в категория до 89 килограма като още в първия си опит успя да изхвърли 170 килограма с лекота. Българинът продължи да покачва тежестта и при втори опит записа 177 кг. В последното си излизане на подиума Насар бе безапелационен и изхвърли 180 килограма като по този начин поведе във временното класиране.

Карлос Насар

Само един опит в изтласкването бе достатъчен 

В изтласкването Карлос Насар продължи да демонстрира класата си и още с първия си опит си гарантира олимпийското злато. Българинът вдигна 213 килограма и с двубой от 393 кг. още тогава се окичи със златото от най-големия спортен форум. На втора позиция остана колумбиецът Йейсон Лопес, а трети се нареди италианецът Антонио Пицолато.

Карлос Насар Антонио Пицолата Йейсон Лопес

Карлос Насар все пак излезе на подиума за последен опит, в който заяви тежест от 224 килограма. Българинът успя да я вдигне чисто, като по този начин подобри световния и олимпийски рекорд на изтласкването, както и световния и олимпийски рекорд на двубой.

По този начин Карлос Насар донесе втори златен медал на България, след като онази вечер Семен Новиков триумфира в борбата в категория до 87 килограма.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес