Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български шахматист със силно представяне на Световните игри за незрящи

24 август 2023, 19:00 часа • 3520 прочитания

Българският шахмат "възкръсна" благодарение на грандиозния успех на Нургюл Салимова. Момичето, родено в търговищкото село Крепча, накара общество да се заинтересува от този интелектуален спорт. Истината е обаче, че родните състезатели винаги са били фактор на международната сцена. 

Тезата е категорично защитена от Расим Низам. Многократният шампион на България по шах за хора със зрителни увреждания и носител на призови отличия от редица международни турнири се представя блестящо на Световните игри за незрящи в Бирмингам, Великобритания.  След петия кръг от надпреварата представителят ни оглави временното класиране.

Расим Низам

Представянето на Расим Низам на Световните игри за незрящи

Низам стартира участието си под номер 2 в ранглистата. В откриващия си мач той реализира първата си точка. Последва успех с белите фигури над колумбиеца Кастило Перез. В третата си среща родният шахматист направи реми срещу младеж от Узбекистан. Това не спря устрема на Расим Низам, който в четвъртия кръг надви поставения под №4 азербайджанец Хабибулла Агхаларов. Така опитният ни състезател зае временно първото място.

ОЩЕ: Нургюл Салимова: Получих милиони съобщения, това е лудост!

Петият двубой - с унгарец, който бе №1 в стартовата листа, завърши с реми. Надпреварата се провежда в 7 кръга – по Швейцарската система. През 2015 година асеновградчанинът завоюва бронзов медал на Световните игри за спортисти с увредено зрение в Сеул. В оставащите дни ще разберем дали ще подобри това си постижение.

Расим Низам

Българската делегация в Бирмингам

На Игрите в Бирмингам, които се провеждат в периода 17-27 август, осем български състезатели участват в един специализиран и два адаптирани спорта:

  • Шоудаун – специализиран спорт за незрящи, за първи път родни спортисти ще вземат участие на „Световни игри“. Това са Хакан Осман, Михаил Петров, Теодор Стоянов, Бехие Ахмед и Силвия Чаушева.
  • Шахмат – Расим Низам и Илинка Дилкова, която ще се подвизава за втори път на международната шахматна сцена. Техен треньор е Николай Ставрев.
  • Стрелба с лък - спорт, който за първи път се включва в тазгодишните Световни игри. България ще бъде представена от Иван Янев, с треньор Иван Иванов.

Придружават ги Виктория Димитрова - единственият български международен съдия по шоудаун и Ани Димитрова, ръководител и преводач на групата.

СНИМКИ: Федерация Спорт за хора със зрителни увреждания

Ден четвърти на световните игри в Бирмингам - Великобритания Първият състезателен ден донесе по една победа за Бехие...

Публикувахте от Федерация Спорт за хора със зрителни увреждания в Сряда, 23 август 2023 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес