Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българската федерация шахмат ще обжалва санкцията на Европейския шахматен съюз

11 септември 2016, 18:15 часа • 1162 прочитания

Българската федерация по шахмат (БФШ) ще обжалва решението на Генералната асамблея на Европейския шахматен съюз (ECU) за временно замразяване на членството ѝ в организацията. От Федерацията съобщават на сайта си, че това е политическа поръчка и няма легална база.

Вчера в Баку, където се провежда шахматната Олимпиада, Асамблеята на ECU очаквано изключи временно от редиците си Българската федерация. Решението бе взето с 37 гласа "за", 11 "против" и двама въздържали се, пише БГНЕС.

"Вчера в Баку (Азербайджан), генералната Асамблея на Европейски шахматен съюз (ECU) взе решение временно да замрази членството на Българска федерация по шахмат (БФШ) в ECU. Тъй като това решение е чисто политическо и няма никаква легална база, когато бъдат получени мотивите му, БФШ ще го обжалва в законния 21-дневен срок в Спортноарбитражния съд в Лозана (Швейцария). Решението остава временно, докато съдът не се произнесе и не го потвърди окончателно. Правата на всички български шахматисти и шахматистки остават защитени и те ще могат да участват както досега във всички Европейски първенства", коментираха от българската федерация по шахмат.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес