Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българската федерация по вдигане на тежести потъна в дългове и обяви фалит

04 октомври 2024, 16:54 часа • 395 прочитания

Българската федерация по вдигане на тежести предприе е подала съдебна молба за фалит! Причината са големите дългове на дружеството, които възлизат на сума над 700 000 лева, съобщи БГНЕС.

БФВТ обяви фалит и остава без лиценз 

На 30 септември настоящият шеф на федерацията Антон Коджабашев е внесъл искането за обявяване на неплатежоспособност и откриване на производство по несъстоятелност в Софийския градски съд. "Банковите сметки са запорирани. Постъпления няма и не се очакват. Поради изложените обстоятелства и предвид отговорността пред кредиторите ви моля да обявите БФВТ в неплатежоспособност и респективно в несъстоятелност с всички законови последици от това", се пише в молбата на Коджабашев до съда.

Какво следва за федерацията?

Пред федерацията остават два варианта. Първият, от които изглежда малко вероятен - да се намери спонсор. Втората опция е отнемане на лиценза и основаване на нова федерация. Ако тя бъде избрана, то това ще означава, че поне за 3 години държавата няма да финансира федерацията, както и изключване от международния календар на българските щангисти.

Участието на българските щангисти на Световното е под въпрос

Българските щангисти, сред които и олимпийският шампион Карлос Насар и бронзовият медалист Божидар Андреев, са без финансиране от началото на годината, макар че ръководството на централата бе сменено и на президентския пост застана Коджабашев. На състезателите ни им предстои Световното първенство по вдигане на тежести в Бахрейн, което ще започне на 4 декември. Все още не е ясно дали ситуацията с БФВТ ще възпрепятства участието им. В края на септември Министерството на младежта и спорта обяви, че ще подсигури подготовката и участието на родните щангисти на шампионата.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес