Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българин завърши втори в най-атрактивната дисциплина на Европейското по плуване

09 август 2018, 18:58 часа • 12909 прочитания

Страхотно представяне - само така може да бъде окачествено постижението на състезаващия се за Гърция Кристиян Голомеев, който успя да грабне сребърен медал в дисциплината 50 метра свободен стил на Европейското първенство по плуване в Глазгоу.

Голомеев можеше да се бори и за златото, но фаворитът - британецът Бенджамин Прауд, успя да направи по-добър старт и да удържи преднината си от 1/10 от секундата до финала. Прауд взе златото с време 21:34 секунди, което е с 23 стотни по-слабо от постижението му в полуфиналите, докато Голомеев финишира с 21:44 секунди и подобри времето си от полуфиналната фаза с 8 стотни, поставяйки нов рекорд на Гърция в тази дисциплина. Предишният пак беше негов - разбира се, от вчера.

На трето място се класира италианецът Андреа Вергани, с 21:68 секунди. Той беше победител в полуфинала, в който плуваше вчера и Голомеев, но сега остана зад българина. Руснакът Владимир Морозов пък приключи четвърти, което е безспорно разочарование за него и за руския отбор, който се бори с Великобритания за първото място по медали на първенството.

Припомняме, че баща на Кристиян е Цветан Голомеев - най-големият български плувец що се отнася до спринтовете "свободен стил" на 50 и 100 метра, а чичо на Кристиян е Атанас Голомеев - едно от най-ярките имена на българския баскетбол.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес