Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на Станка Златева в ръцете на държавата

13 декември 2013, 14:12 часа • 55982 прочитания

Предстои да се разреши казусът с най-добрата ни състезателка по борба за всички времена.

Спортният министър Мариана Георгиева разговаря около час с 5-кратната световна шампионка, а на срещата присъства и президентът на БФБ Валентин Йорданов.

Желанието на Златева е да се бори за България, но да се подготвя в Азербайджан при своя личен треньор Симеон Щерев, който е селекционер на мъжкия национален тим по свободна борба на азерите.

Според законовите разпоредби БФ Борба няма право да финансира повече от 40 дни подготовката на състезател в чужбина.

Компромис може да се допусне само ако министерството осигури средства по специално направление. Нещо, което проф. Георгиева вече направи тази година след промяна в наредбата. Така тенис звездата Григор Димитров получи извънредно 100 хиляди лева именно за лагери и транспортни разходи.

След мотивационно писмо от БФ Борба до министъра се очаква подобен подход и към Златева.

Шампионката планира да се върне на тепиха най-рано за световното Ташкент 2014, след като си почива вече 16 месеца след олимпиадата. Ако това не се случи, вероятно тя ще стане асистент в някой от треньорските щабове на националните отбори, информира БТВ.

Станка Златева постигна толкова много за българския спорт и в частност борбата, че ще е срамота да не се даде максимума тя да участва поне още веднъж на голям форум и да донесе още радост на България.

До момента Станка Златева има 5 поредни златни медала от световни първенства, 6 златни медала от европейски първенства, от които 5 са поредни и е двукратна носителка на бронза от последните две олимпиади.

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес