Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американско разочарование за Сборная в груповата фаза на хокейния турнир

15 февруари 2014, 17:22 часа • 14592 прочитания

В изключително вълнуващ сблъсък от втория кръг на група А на хокейния турнир при мъжете на олимпийските игри в Сочи отборът на САЩ победи след дузпи домакините от Русия и нанесе психологически удар по гордостта на Сборная.

След безрезултатна първа част, руснаците поведоха с 1:0 след много красив гол на звездата им Павел Дацюк, който падна в средата на втората третина. Той дойде след страхотна тройна комбинация, която изведе Дацюк сам срещу вратаря и руската звезда не пропусна.

Постепенно обаче американците, които до момента показват доста впечатляваща игра, изравниха 3:26 минути преди края на втората третина. Тогава Кам Фаулър изравни на празна врата, след като руският вратар изби удар от дистанция, но защитниците на Сборная заспаха и позволиха на влизащия на скорост Фаулър да изравни, като дори имаше време да си спре шайбата с крак. Голът дойде след пауър плей – американците бяха с човек повече заради наказание на Радулов.

В решителната третата част САЩ направи пълен обрат след гол на Джо Павелски, който направи пресечка след пас от десния фланг. Попадението дойде логично с оглед на развитието на нещата, защото руснаците си изкараха и двуминутно наказание, което даде решаващото предимство на САЩ. Павелски можеше да вкара и трето попадение за отбора си, но руският вратар парира със страхотен плонж.

Домакините не се отказаха да търсят изравняването и издебнаха момента, след като американците останаха с човек по-малко заради двуминутно наказание и Павел Дацюк наниза шайбата между краката на Джонатан Куик, който не видя добре удара, тъй като съотборник на Дацюк много хитро застана пред него.

Вторият гол на Сборная вдъхнови домакините и те вкараха трети след страхотен далечен удар на Фьодор Тютин, но той беше отменен, тъй като вратата на американците беше разместена преди удара. Факт е обаче, че разместването беше буквално със сантиметри и това вбеси публиката.

В 58:28 минута Евгени Малкин си изкара страшно глупаво двуминутно наказание, но Русия издържа и мачът влезе във вълнуващата фаза „внезапна смърт” – петминутно продължение, тъй като по регламент в групите то е толкова дълго.  И там САЩ изпусна златен шанс – Патрик Кейн излезе две минути и половина преди края сам срещу вратаря на домакините, но не успя да го преодолее.

В крайна сметка логично след този пропуск се стигна до дузпи. При тях първите три се биеха от трима играчи и ако след това има равенство, се изпълнява по една от всеки отбор, докато равенството се наруши, като след първите три няма значение колко дузпи ще бие даден хокеист.

Още при първата си дузпа Малкин пропусна, но във втората за САЩ със страхотен рефлекс руският вратар отрази удара. За нещастие на домакините Джонатан Куик спаси и втората дузпа, бита от Павел Дацюк, а Джо Павелски също не успя.  Логично Иля Ковалчук изравни след майсторско изпълнение по диагонала отляво и 1:1 след първите три дузпи. Ковалчук обаче изпусна следващата дузпа, но същото направи и Оши, който прати шайбата високо в аут. Павек Дацюк обаче не пропусна при втория си опит, а Оши се поправи в следващата дузпа – 2:2. Ковалчук обаче даде аванс на Сборная отново с техничен удар, а Оши с много късмет изравни след удар в гредата и рикошет в гърба на вратаря – 3:3. Последва пропуск на Дацюк, а американците заложиха на Оши, който този път не можа да вкара, след като Бобровски спаси със стика си. Джонатан Куик парира следващата дузпа, изпълнена от Ковалчук, с ефектен плонж, а Ти Джей Оши вкара за 4:3 и донесе успеха на американците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес