Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

267 дни до Париж 2024: Волейболът за малко да лиши България от олимпийска легенда

03 ноември 2023, 07:00 часа • 5781 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

 

Волейболът е един от най-обичаните спортове в България. Той е донесъл много радост на феновете у нас и най-вероятно ще продължи да го прави и в бъдеще. Волейболът обаче можеше да лиши страната ни от истинска олимпийска легенда. Жена, която завинаги остава в историята на световния спорт и олимпийските игри.

Като малки децата са подтиквани от родителите си да тренират всевъзможни спортове, за да се изградят физически и да се научат на дисциплина. Подобна е и историята на Весела Лечева, която за щастие е избрала (б.а – не точно тя) спортната стрелба, а не това, което е смятала за правилно, когато е била малка.

Весела Лечева е искала да се занимава с волейбол

Весела Лечева

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 година във Велико Търново. Още от малка тя е запалена по волейбола и иска да тренира именно любимия си спорт. Баща ѝ Никола, който е дългогодишен състезател и треньор по спортна стрелба, обаче я насочва към дисциплината, която ще донесе на нея и България толкова много емоции и медали в бъдеще.

Лечева започва да тренира спортна стрелба на едва 11-годишна възраст. По думите ѝ това е доста нетрадиционен избор, особено за момичета. Един ден обаче баща ѝ се прибрал вкъщи и ѝ казал, че започва тренировки. Така стартира и знаменитата кариера на една от най-добрите състезателки в историята на този спорт.

Спортната стрелба печели сърцето на Весела Лечева

Весела Лечева

Още в самото начало спортната стрелба печели сърцето на Весела Лечева и тя забравя за увлечението си по волейбола. Според нея това е така, тъй като „този спорт изисква непрекъснато съсредоточаване и работа върху себе си“. Неин треньор в началото пък е именно баща ѝ – Никола.

Наскоро тя разказа, че ѝ е било много трудно да тренира под ръководството на баща си, тъй като заниманията са продължавали и в техния дом – постоянно наблюдаване на лягане, ставане, хранителен режим. Нищо не е било в сила да убегне от погледа на Никола Лечев в подготовката на неговата дъщеря.

Триумфът в Сеул

Весела Лечева

С времето Весела Лечева се превръща в страхотен стрелец и през 1986-та печели два златни медала от Световното първенство в Зул. Година по-късно тя грабва още една световна титла, а през 1988-ма следва един от най-големите ѝ успехи. Лечева печели сребърен медал на 50 метра пушка от три позиции на игрите в Сеул.

„Олимпиадата е много по-различно като формат състезание. Чувствах се много подготвена. Оказа се, че тогава бях една медийна звезда - не можех да се разхождам спокойно по улиците на Сеул. Първият медал, който се разиграва на всяка Олимпиада, е този на жени-пушка. Очакванията тогава бяха, че първият медал ще бъде за България - в мое лице“, разказа наскоро тя.

Гаф за малко да я лиши от второто сребро

Весела Лечева

Успехите ѝ продължават и тя печели още две световни титли – през 1989-та и 1990-та. През 1992 година Весела Лечева завоюва втория си сребърен медал от Олимпийски игри. Това става в Барселона, където тя триумфира в дисциплината 10 метра въздушна пушка. Тогава обаче тя се разминава на косъм с голям гаф, който можеше да остави България без отличие.

„Няколко часа преди самия финал, точно като аз влизам с първи резултат в него, след мен беше една корейка. Двете бяхме с еднакъв резултат. Точно тогава отмениха старта за половин час по-късно заради технически проблеми. Аз останах в стаята за почивка. Съдията не дойде да ни каже, че техническият проблем е отстранен и стартът ще бъде запазен. Много късно отидох на огневата линия. Успях все пак да се концентрирам и да настигна другите. Последният ми изстрел ми донесе втория медал“, разказа легендарната състезателка пред колегите от „България Он Еър“.

Весела Лечева се оттегли като легенда в спортната стрелба

Весела Лечева

В крайна сметка Весела Лечева се оттегля от спорта с два сребърни медала от Олимпийски игри, 5 световни титли и 8 европейски. Българката продължава да държи рекорда за състезателката с най-много световни титли в олимпийските дисциплини на пушка при дамите. Тя също така е четирикратен носител на Световната купа. Лечева е състезателката с най-много спечелени титли от турнирите на Световната купа за всички времена – 31 златни, 13 сребърни и 11 бронзови медала.

Родната легенда в спортната стрелба можеше и да не постигне знаменитите си успехи, ако бе решила да се занимава с волейбол. За щастие обаче тя е решила, че спортната стрелба е нейната страст. Страст, благодарение на която в момента България има една от най-великите състезателки в историята на този спорт. Надяваме се, че по време на Олимпийските игри в Париж ще може да станем свидетели на още родни спортисти, които успяват да сбъднат мечтите си и да запишат със златни букви името си в историята.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 274 дни до Париж 2024: Кои са 10-те нации с най-много олимпийски медали

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес