Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

239 дни до Париж 2024: Подвигът на единствената златна рибка на България (ВИДЕО)

01 декември 2023, 07:00 часа • 6345 прочитания

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.


Българските спортистки постигат невероятни успехи в последните години. На Олимпийските игри в Токио 2020 Ивет Горанова, Стойка Кръстева и "диамантеният" ансамбъл по художествена гимнастика грабнаха златните медали, Антоанета Костадинова се окичи със сребро, а Тайбе Юсеин и Евелина Николова заслужиха бронзови отличия. 

Онези от тях, които не са прекъснали състезателните си кариери, продължават да генерират прекрасни спортни новини. Към листата можем да прибавим "усмихнатото момиче" на родния бокс Станимира Петрова, колежката ѝ Севда Асенова, Стилияна Николова, Боряна Калейн и новия ни ансамбъл. Разбира се, сред изброените място имат и европейските отборни шампиони по шахмат - Антоанета Костадинова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Виктория Радева и Гергана Пейчева.

шахмат

Историята на Таня Богомилова преди олимпийския триумф

Силата на българката обаче е демонстрирана и назад в годините от множество наши представителки. Сред тях е и единствената ни олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова, която извървява неимоверно труден път към титлата от Сеул 1988.

Родената в София плувкиня може да се похвали със 7 медала от европейски първенства, завоювани на 100 и 200 м бруст, както и на щафета 4х100 м. На Световното първенство в Мадрид през 1986 година тя спечелва сребро на 200 м бруст и бронз на 100 м бруст. Безспорно обаче най-големият успех на Богомилова е олимпийското злато.

Таня Богомилова

Таня Богомилова се завръща едва 20 дни след раждането на дъщеря си

През 1987 г. Таня ражда дъщеря си Ана, но е твърдо решена да влезе във форма за Игрите в Южна Корея. Подтикната най-вече от своя инат, спортистката се връща в басейна едва 20 дни след раждането, което предизвиква херния. Столичанката се подлага на операция в Харков, а последствие получава ерпес зостер (б.р. заболяване, при което вируса на Варицела зостер атакува кожата и периферните нерви).

Дуото Богомилова-Френкева носи 3 медала на България от Сеул 1988

Таня спира участията си на състезания, за да не може конкуренцията да я следи, преборва се със силните болки и застава на старта на 200 м бруст в Сеул. В тази дисциплина завършва четвърта, а сънародничката ѝ Антоанета Френкева взима бронза. Няколко дни по-късно Богомилова има повод да ликува. На 100 м бруст тя финишира първа с подобрен олимпийски рекорд и на 4 секунди от световния. Радостта за България е неописуема, тъй като среброто пък е за Френкева.

Таня Богомилова е единствената ни олимпийска шампионка по плуване

За съжаление, Таня Богомилова остава единствената златна рибка на България от Олимпийски игри. В последните години обаче родното плуване се намира във възход, особено при мъжете. Несъмнено се откроява Петър Мицин, който е във формата на живота си. А дали 18-годишният ни представител няма да пренапише историята, предстои да разберем на Игрите в Париж 2024.

Video edited on Kapwing

Автор: Джем Юмеров

ДНИТЕ ДО ПАРИЖ: Сребро с цената на злато

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес