Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

120 държави подкрепили МОК да пусне руснаци на Олимпийските игри в Париж

08 юли 2023, 16:29 часа • 5415 прочитания

Международният олимпийски комитет (МОК) съобщи, че е получил подкрепата на 120 държави за позволяването на руски е беларуски спортисти да участват на Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това са всички членове на Движението на необвързаните държави. В декларация на Движението се казва, че "ще бъде силен символ на единството на човечеството", ако всички 206 национални олимпийски отбора се състезават в Париж.

Има ли място за руски и беларуски спортисти на Игрите в Париж?

Както е известно, десетки държави се обявиха против допускането на спортисти от Русия и Беларус на Игрите в Париж заради продължаващата война в Украйна. От МОК обаче са на противоположното мнение, като правят всичко по силите си, за да осигурят възможност на руски и беларуски спортисти да се състезават на Олимпийските игри през 2024 година.

ОЩЕ: Президентът на руската борба: Трябва да идем с танкове на Олимпиадата в Париж

Томас Бах

Предложението на МОК за допускане на руски и беларуски спортисти под неутрален флаг

През март МОК призова за допускане на руснаци и беларуси на състезания под неутрален флаг под условието, че въпросните спортисти не са подкрепяли активно войната в Украйна, както и че не са били наемани на работа във военни или държавни служби за сигурност от февруари 2022 година насам.

Сега Движението на необвързаните държави излезе с декларация след двудневна среща в баку, като в нея се казва че "спортът не трябва да се политизира". Сред членовете на организацията са повечето държави от Африка и Близкия изток, Индия и Сингапур, както и Куба, Северна Корея и Венецуела. Беларус също е член.

Преди дни стана ясно, че България се присъединява към бойкота на 40 държави срещу руски и беларуски спортисти. Не на такова мнение обаче е президентът Румен Радев, който е "за" руснаци на Игрите в Париж.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес