Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Лом откриват изложба, посветена на д-р Андрей Георгиев, дарил 2.5 млн. долара за града

28 февруари 2019, 13:41 часа • 4030 прочитания

На 2 март се открива изложба, посветена на дарителя д-р Андрей Георгиев, оставил 2,5 млн. долара на Лом и общо 5 млн. на България за образование на млади таланти .

От 1935 – 39 г. е ученик в гимназия „Найден Геров“ в Лом. През 2007 г. се връща в Лом за първи път и споделя с директора на гимназията Теодор Йончев намерението си да дари пари за стипендии на ученици, като не съобщава сумата. Директорът приема, но не любопитства за сумата. Едва през 2014 г., след смъртта на д-р Андрей Георгиев адвокатската фирма, която е упълномощена да даде дарението съобщава, че докторът е  завещал на гимназията над 1 млн. долара, като тепърва предстоят продажби на имоти и имущество на дарителя. На финала се оказва, че дарението за гимназията възлиза на сумата над 2 млн. долара.

Изложбата проследява живота на Андрей Георгиев, след 2-годишната си специализация в Чехословакия, той емигрира в САЩ. Там работи като лекар в Калифорния, след това още 50-години в Уилмингтън. Представени са снимки, които са документи от живота на щедрия лекар, както и снимки от живота му в Америка, семейната му къща там, както и снимки на домът му в България.

Посетителите на изложбата ще могат да се запознаят и с копие от завещанието, както и негови писма до майка му. Показани са и наградите на д-р Андрей Георгиев – знакът „  Почетен гражданин на Лом “ и плакета , с който миналата година Националното сдружение на Общините го обяви за„Общински дарител номер 1“.

Изложбата се открива в събота – 2 март от 11 ч. в галерия„ Поломие“.

Анелия Костова
Анелия Костова Отговорен редактор
Новините днес