Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Връчиха сертификати на 26 обучени медицински специалисти от Община Ловеч по Проект "България срещу диабета"

04 април 2022, 19:55 часа • 1964 прочитания

Връчиха сертификати на 26 обучени медицински специалисти от Община Ловеч по проект "България срещу диабета". Събитието стана на 4 април 2022 г., като кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие специалистите в залата на Общински съвет.

„Това, че сте се включили в подобно обучение, е изключително важно за нас. Защото общественото здраве е най-важното и пандемията с ковид го доказа, макар че често не си даваме напълно сметка за това“, обърна се тя към присъстващите с думите, след което връчи лично всеки един сертификат.

Община Ловеч е партньор в изпълнението на проекта „България срещу диабета“, който се изпълнява от Лайънс клуб-Видин, съвместно с всички Лайънс клубове в България, Българска асоциация „Диабет“, Българското Национално сдружение по детска ендокринология и с подкрепата на всички общини в 28-те области в страната.

Целта на проекта е да се създаде и обучи национална мрежа за превенция и управление на диабета, превенция на заболяването и подобряване на осведомеността за него. Във връзка с това през месец май 2021 г. още в самото начало от стартирането на дейностите по проекта за всички общини бяха определени и обучени диабетни координатори, след което се сформира и Национален съвет за борба с диабета.

Катя Колева – главен експерт „Медико-социални дейности“, която за Община Ловеч е диабетен координатор и член на Националния съвет за борба с диабета, разказа подробно за проекта.

С него се цели организиране на национална кампания за измерване на кръвна захар, чрез провеждането на Поход срещу диабета, преминаващ през всички областни градове на България /Кампанията и вело-походът се проведоха в Ловеч на 28.06.2021г., когато „диабетен патрул“ пристигна в Ловеч и в рамките на няколко часа на пл. „Екзарх Йосиф I“ на определения пункт гражданите на Ловеч получиха информационни материали и безплатно измерване на кръвната захар. Индивидуално организираните колоездачи пристигнаха от гр. Плевен на т.нар. „диабетен патрул“, като целта им беше да представят здравословния начин на живот и спорта като най-доброто средство за превенция на диабета./

В рамките на проекта ще се организират четири безплатни обучителни диабетни лагера, като се подкрепят децата с диабет тип 1, придружени от един техен родител. /В момента от 3 до 7 април в комплекс „Магурата“ край Видин се провежда вторият безплатен диабетен лагер, на който има обучителни тренинги за деца с диабет тип 1/

Предвижда се и обучение на медицински специалисти от училища, детски градини и детски ясли за полагане на грижи за деца с диабет тип 1, създавайки едновременно национален регистър на обучените медицински лица и национален регистър на децата с диабет тип 1. Във връзка с това на 2 и 3 септември м. г. в Ловеч се проведе обучение, в което се включиха 26 медицински специалисти от здравните кабинети на всички детски градини училища и детски ясли. Обучението се проведе от високо квалифицирани специалисти и преподаватели в МУ – Плевен: д-р Ирина Халваджиян – педиатър-ендокринолог и преподавател в Медицински университет – Плевен, Факултет „Медицина“ и м.с. Маргарита Иванова – преподавател в МУ – Плевен, Факултет „Здравни грижи“ на тема: „Грижи за децата със захарен диабет в училище/детска градина/детска ясла – роля на училищните власти и на медицинските екипи от здравните кабинети“. Целта на обучението бе надграждане на знанията и уменията на медицинските специалисти за по-качествена работа с деца с диабет тип 1 и повишаване на грижите за децата с диабет в училищата, детските градини и детски ясли, като с това се подпомогне тяхното нормално физическо и психическо развитие от ранна детска възраст. Темите бяха много полезни и актуални и бяха презентирани по интригуващ начин от лекторите.

Важно място в подготовката на медицинските специалисти бе отделено и на разясняване на възможни проблеми в условията на училищата и детските градини. Медицинските специалисти получиха допълнителни познания за диабетна кетоацидоза, дадоха се разяснения за хипогликемията, хипергликемията и индикаторите за поставяне на Глюкагон. Освен познания за същността на детския диабет тип 1, професионалистите по здравни грижи придобиха и практически умения за съвременната инсулинова терапия и контрол. Обучението включи измерване на кръвна захар, поставяне на инсулин, работа с инсулинови помпи и инсулинови писалки. По време на обучението медицинските специалисти научиха как да се действа при спешни ситуации, за да имат те увереност, че могат да бъдат полезни на пациентите и могат да помогнат на тези деца за да имат едно нормално ежедневие, без риск за тяхното здраве, а родителите на деца с диабет тип 1 да могат да бъдат спокойни за здравето и бъдещето на децата си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес