Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Троян се готви за празника на града

04 октомври 2024, 12:13 часа • 294 прочитания

По традиция, на 14 октомври – Петковден, троянци и гости на града ще отбележат своя празник, деня покровителката на Троян – Света Петка. Община Троян организира богата празнична програма, посветена на деня на града.

Седмица преди да отбележим Петковден, в навечерието на Деня на българската община (12 октомври), Община Троян ще открие символично няколко значими обекта. На 09.10., сряда, в 11 ч. ръководството на Общината символично ще направи обход на детската площадка в кв. 46 (при „Троян плаза“), а в 17:30 ч. ще открие официално детската площадка в кв. „Черногор“, изградена за деца от 3 до 12 годишна възраст. На 10.10., четвъртък, в 11 ч. ще се състои официална първа копка за реализиране на проект „Реформиране на Дом за стари хора в с. Добродан, община Троян“. На 11.10., петък, в 11 ч. ще открием завършения обект - „Реконструкция на участък от съществуващ общински път LOV1140 през с. Орешак (ул. „Стара планина“) до Троянския манастир, за което Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий ще отслужи водосвет за здраве.

Тържествата на 14 октомври ще започнат в 9.00 ч., със Света Божествена литургия в църквата „Света Параскева - Петка“. В 10.30 ч., на централния площад в Троян, жителите и гостите на града ще се насладят на концерт на „Jazztet – Троян“, а в 11.30 ч. ще се състои Тържествено издигане знамето на град Троян, с приветствие от Кмета на общината – Донка Михайлова и поднасяне на венци и цветя пред паметника на социолога Иван Хаджийски, по повод 117-годишнината от рождението му и 80 години от гибелта му. В 12.00 ч. ще се насладим на Концерт на формация „ГЕОМАРЧАЛО“. Трио „Геомарчало” (Георги Милтиядов – пиано, Чавдар Вълков – цигулка, и Лора Табакова – виолончело) ще се качат на троянската сцена за пръв път. Обещаваме ви да бъде запомнящо се! В 12.30 ч. ще се състои Тържествена сесия на Общински съвет – Троян, в Салон на Община Троян, на която ще бъдат връчени почетните отличия на изявени троянци. Празничното честване ще продължи в 14.30 ч. с демонстрация и открита тренировка по паркур, в градски парк пред Туристически информационен център, а в 17.00 ч. ще се проведе Спортен празник на централния площад. В 19.00 ч. започва празничният концерт на една от най-обичаните български групи - Б.Т.Р., който ще завърши с пиротехнически спектакъл – подарък за всички жители и гости.

Очакваме ви с много настроение на 14 октомври – Ден на Троян!

На 15 октомври, в 14.30 ч., ще се състои дискусия на тема „Има ли съвременна оптимистична теория за българския народ?“, с участието на социолозите Първан Симонов, Светлин Тачев и други от Институт „Иван Хаджийски“ и ученици от клуб „Дебати“ при СУ „Св. Климент Охридски“, както и с други участници от общинските училища. Дискусията ще се проведе в Туристически информационен център, с вход – свободен.

Още: Община Троян се притесни за плодовете и зеленчуците в училищата

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес