Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ловешките лекари на протест с искане за смяна на борда на директорите

22 февруари 2016, 13:52 часа • 1870 прочитания

Ловешките лекари днес протестираха срещу лошата икономическа и кадрова политика на настоящия борд на директорите, довели до задължения от около 3.4 милиона лева.

Друга причина за недоволство са т. нар. "структурни промени", които по мнението на медиците не водят до никакъв финансов резултат, но пораждат невъзможност за покриване на стандартите за болнично лечение.

"Всеки месец губим по 150 000 лева, като тенденциите са това да продължи до септември тази година. За пореден път ще припомним, че общият размер на загубите възлиза на 3.4 милиона лева, въпреки че заработваме над лимита, отпуснат ни от Здравната каса.

Причините са повече от ясни и се наричат кадруване. Махат един, слагат друг, но всичките по партийна линия. Предишният прокурист д-р Минкова опита да подобри нещата и я изритаха през есента. На нейно място се появи бившата заместник-директорка Снежана Митова, която извършва ужасни действия с груб и неколегиален тон", заяви пожелал анонимност лекар пред репортер на Топновини. Основните искания на лекарите от МБАЛ - Ловеч са две.

Незабавна смяна борда на директорите, който все още управлява, въпреки че е в оставка от месец юли 2014 година. Така ще се отвори път за квалифицирани хора, които знаят какво правят и "няма да дават кураж на прокуриста да безчинства", пише Topnovini.bg.

Другото искане е да се организира Обществен комитет за контрол върху действията на борда на директорите и прокуриста.

"Парадоксално е, че в една болница със 70% държавно и 30% общинско участие, държавните органи не вземат никакво отношение върху контрола на дългогодишните загуби и безсмислените сливания, водещи до блокиране на дейността. Лабораториите са без осигурени консумативи, в аптеката няма почти никакви лекарства. Много от нас, лекарите, се налага да купуваме с лични средства животоспасяващи медикаменти за пациентите", категорични са медиците от МБАЛ - Ловеч.

В протеста се включи почти целият наличен състав на болницата, с изключение на 1 или 2 отделения, които според думите на присъстващите "имат интерес да останат пасивни поради ниска квалификация и предпенсионна възраст".

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес