Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Тетевен представи Годишен отчет в селата Градежница и Глогово

27 март 2019, 13:47 часа • 5388 прочитания

На 25 и 26 март кметът на Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева посети селата Градежница и Глогово, за да представи Годишния отчет за изпълнението на програмата за управление на общината за 2018г. На срещите присъстваха още – зам.-кметове Борис Врабевски, Свилен Русинов, кметовете на селата, общински съветници и жители.

Както в Градежница, така и в Глогово, събранията започнаха с отчети на кметовете на двете села. Те обясниха какво е извършено през 2018 г. и какво предстои да се извърши през тази година.

Д-р Бояджиева представи цялостния Годишен отчет за 2018 г. и каза, че общината е в постоянна комуникация със селата, за което допринася и новият зам.-кмет Свилен Русинов. Тя добави още, че е важно да се чуят проблемите от самите жители, за да се предприемат адекватни и навременни действия за отстраняването им.

Д-р Бояджиева каза, че много неща са направени през изминалата година:

,,Въпреки трудностите има реално постигнати резултати – освен извършените ремонти на училища, улична инфраструктура, проектите, които текат в момента и др., натрупаните задължения към 5 млн. лв. вече са изчистени“. Тя добави, че все още има проблеми, които трябва да се решават.

Кметът на Общината представи подробно отчет за изразходените средства по инвестиционната програма за 2018 г., като за с. Градежница са били в размер на над 130 хил. лв. Извършен е основен ремонт на улиците ,,Цар Самуил“ и ,,Васил Левски“, на покрива на местното училище и са изградени вътрешни санитарни възли в него и др.

През 2018 г. инвестициите в с. Глогово са били над 80 хил. лв. – извършен е основен ремонт на ул. ,,Иван Вазов“, на част от ул. ,,Христо Кърпачев“и др.

Бе отбелязан и фактът, че за първа година се отделят толкова много средства за селата. По инвестиционната програма за 2019 г. на с. Градежница са отпуснати 75 500 лв., като бюджетът на кметството е в размер на над 80 хил. лв. Средствата са предвидени за основен ремонт на част от ул. ,,Люляк“ и ул. ,,Асен Стипцов“, реконструкция на футболен терен и др.

За с. Глогово за 2019 г. са предвидени над 284 хил. лв., като бюджетът на кметството е на  стойност близо 70 хил. лв. Ще бъде изграден напорен резервоар за питейна вода /100 куб. м./ със средства, отпуснати от държавата, ще бъде извършен основен ремонт на физкултурния салон на основното училище, с отпуснати средства от МОН и асфалтиране на спортната площадка. Ще се извърши основен ремонт и на ул. ,,Георги Бенковски“ и на част от ул. ,,Водна“. Ще бъде изградена и модерна детска площадка пред кметството.

Д-р Бояджиева уточни, че средствата, които са необходими за отстраняване на щетите от наводнението през 2018 г., са над 6 млн. лв. за цялата община, като за селата Градежница и Глогово са над 4 млн. лв., тъй като те бяха най-засегнатите населени места. Тя добави, че общинското ръководство е подало проекти и искане за финансиране за тези дейности в Междуведомствената комисия.

В края на двете събрания се получиха ползотворни дискусии с присъстващите, които споделиха с кмета на Общината – какво ги тревожи, какво искат да се промени и къде са основните проблеми на конкретните населени места. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес