Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Допълнителни мерки срещу COVID-19 в общините Ловеч и Троян

23 октомври 2020, 13:05 часа • 3221 прочитания

От 24 октомври до 8 ноември в общините Ловеч и Троян влизат в сила допълнителни противоепидемични мерки. Това гласи съобщение със заповедта на РЗИ-Ловеч, публикувано на сайта на здравната инспекция.

Мерките са във връзка с трайно очертана тенденция за повишена заболеваемост от COVID-19 на територията на област Ловеч, достигнати 14-дневни стойности от над 95,5 на 100 хил. за областта и преобладаващо разпространение на инфекцията в общините Ловеч и Троян. Те са обсъдени на заседание на Областния кризисен щаб и съгласувани с националния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

При задържане на високи стойности на заболеваемост, срокът на действие на заповедта ще бъде удължен.

Какви са мерките?

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират дистанционна форма на работа на служителите, където е приложимо.

Маските стават задължителни в администрации, офиси, предприятия и др. при невъзможност за осигуряване на физическа дистанция от 1,5 м. между служителите. Предпазните маски са задължителни и за всички чакащи на опашки за тези административни или банкови офиси граждани. Контролът се поверява на служителите на съответното учреждение.

Маските са задължителни и за персонала в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите. Маските им трябва да покривавт устата и носа, като не се допуска употребата на приспособления, неотговарящи на изискванията, напр. пластмасови приспособления за уста.

Трябва да се създаде организация и контрол за недопускане в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите на повече от 1 човек със защитна маска на лицето на 2,5 м2 площ с цел недопускане струпване на евентуално асимптомни или болни лица.

Дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да бъде учестена - минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график.

Трябва да се създаде организация за осигуряване на дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси и недопускане на повече от 6 души на една маса в заведенията за хранене на открито и на закрито.

Трябва да се осигуряване на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м. между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. и да се създаде организация за еднопосочно движение на гражданите. На тези места маские са задължителни.

Ограничаване броя на лица, участващи в организирани събирания на закрито до 30 лица (за празненства) и до 50 лица (за семинари, конференции и т.н.).

Спортните мероприятия и състезания, както и културните и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) ще се провеждат с публика до 30% от капацитета при създаване на организация за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. между зрителите на открито и без публика на закрито. Публиката задължително трябва да е със защитни маски, ако мероприятията са на закрито.

Всяка масова проява на открито и закрито трябва да бъде предварително съгласувана с Областния кризисен щаб.

Спират се посещенията в клубове на инвалиди и пенсионерските клубове.

Всички контролни органи (общини, МВР, ОДБХ, Дирекция Инспекция по труда Ловеч, РЗИ), в рамките на своите компетентности трябва да осъществяват засилен контрол в контролираните от тях обекти и дейности и да създадат организация за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Заповедта на директора на РЗИ Ловеч подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес