Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАС потвърди: Разрешението за експериментално горене на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ е невалидно

06 юли 2022, 16:14 часа • 1504 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд София – град по казуса с експерименталното изгаряне на модифицирани горива, получени от отпадъци с неопасни свойства в съществуващата горивна инсталация на ТЕЦ „Бобов дол“, съобщиха от съда.

Предмет на съдебния спор е съдържанието на писмо от 2018 г., издадено от зам.-министъра на околната среда и водите (б.а. - тогава Красимир Живков, ГЕРБ). С него ТЕЦ „Бобов дол“ е информиран, че може да проведе експеримента без предварително поставяне на специални условия в Комплексното разрешително по отношение на горивните съоръжения, които ще се използват. В т. 1 до 6 от писмото са описани условията, при които може да се извърши експерименталното изгаряне на въпросните отпадъци.

Върховните магистрати потвърждават преценката на първоинстанционния административен съд, че заради поисканото от ТЕЦ "Бобов дол" изменение на инсталацията, независимо че горенето е пробно, единствено министърът на околната среда и водите е компетентен да даде подобно разрешение, а не зам.-министъра. Това означава, че разрешението за експериментално горене е обявено за нищожно и то се отменя.

Разрешението е дадено през лятото на 2018 г. и е с подписа на тогавашния зам.-министър на околната среда Красимир Живков, който по-късно беше обвинен по друго дело, свързано с отпадъци. То е дадено след писмо, в което ТЕЦ „Бобов дол“ посочва, че иска да изгаря експериментално 500 000 тона отпадъци, без да променя капацитета си и технологията, която използва. Важна подробност е, че това е одобрено като експериментално изгаряне и така отпада задължението да се проведе преди това обществено обсъждане и да се оцени какво би било влиянието върху околната среда.

Природозащитните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ водеха две години съдебни дела заради действията, предприети от ТЕЦ-а, свързан с бизнесмена Христо Ковачки. Според тях 500 000 тона за 6 месеца е твърде голямо количество, за да влиза в определението „експериментално“ горене на отпадъци. Те посочиха като аргумент факта, че то надвишава с 10 000 пъти максимално допустимото според европейската директива за емисиите от промишлеността, където е записано, че за експериментални се смятат инсталациите, които изгарят до 50 тона отпадъци на година.

През 2019 г. Административен съд – София-град задължи МОСВ да каже колко и какви отпадъци гори ТЕЦ-ът, след като екоминистерството бе отказало да го стори.

През октомври 2020 г. Административният съд в Кюстендил отхвърли искането на „Грийнпийс“ да отмени разрешителното. Така се отвори вратата пред централата да продължи изгарянето.

През януари 2021 г. съдия Николета Карамфилова от Административния съд в Кюстендил отмени решението на РИОСВ Перник от 2018 г., с което се позволява допълване на предишно разрешително за горене в ТЕЦ-а. Аргументът е, че е трябвало да се извърши преценка за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), а не шефът на РИОСВ да решава, че екооценка не е нужна. ТЕЦ „Бобов дол“ обаче обжалва.

Делото е разпределено на друг съдия от Административния съд в Кюстендил – Иван Демиревски, и в края на юли 2021 г. той отхвърля новата жалба. Т.е. казва, че действието на РИОСВ Перник е съвсем законен акт, защото имало „нулеви стойности на замърсяване на атмосферния въздух“.

След началото на 2020 г. ТЕЦ-ът беше затварян от екоминистерството неведнъж заради редица еконарушения.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес