Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сапарева баня привлича туристи с балнеолечението и екотуризма

04 март 2017, 09:58 часа • 1920 прочитания

Китното градче Сапарева баня привлича от години туристите с природните богатства, климата, както и с екологичния и селски туризъм. Засилен е интересът най-вече към балнеолечението, предаде БГНЕС.

Градът е разположен на 75 км югозападно от град София и на 56 км от областния център Кюстендил. В Сапарева баня има горещи минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер – фонтан. Средната надморска височина е около 750 м, а релефът е хълмисто–планински.

Една от забележителностите в курортното градче е и църквата „Св. Никола“. Тя е построена през XII-XIII век и е реставрирана през 1937 г. по проект на арх. Рашенов. Отличава се със своята архитектура – кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида.

Сградата е издигната от тухли върху каменни основи, с характерен начин на градеж т.нар. „потънала тухла“, което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния й вид. Църквата е била изписана изцяло отвътре, но до днес са запазени само отделни фрагменти. Църквата „Св. Никола“ е и паметник на културата от национално значение.

Вижте още снимки от Сапарева баня в галерията ТУК

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес