Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нерегламентираното пръскане е най-опасно за пчелите през пролетта

02 април 2018, 15:43 часа • 2908 прочитания

Пръскането на овошките от частните стопани се явява най-голям проблем за пчелите в пролетните месеци. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Тихомир Стоицов, председател на браншови съюз „Пчела” – Кюстендил.

"Най-голям проблем представляват дребните земеделски стопани, които не са запознати, не спазват изискванията, пръскат по всяко време на денонощието, ползват модерни и мощни пръскачки, като по този начин нанасят много по-големи щети върху пчелите отколкото е например авиационното пръскане", каза Тихомир Стоицов. По думите му в повечето случаи пчеларите се справят индивидуално, разговарят със съседите и стигат до определено решение на създалата се ситуация. Целта е третиране с безвредни препарати и пръскане рано сутрин или късно вечер, което да позволи да няма щети върху пчелните семейства.

"По-опасно е директното напръскване на пчелата, защото дори и тя да не бъде отворена, пазачките на входа на кошера я убиват, защото тя е придобила несвойствена миризма. В другия случай са опасни пестицидите, които пчелите не ги усещат, събират нектар от третираните растения, внасят ги в кошерите и загиват всички", каза Тихомир Стоицов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес