Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Кюстендил изключи ромите от свое допитване за назидание

09 юни 2015, 08:03 часа • 11036 прочитания

Кметът на Кюстендил Петър Паунов разбуни духовете, след като обяви, че ще прави допитване до съгражданите си дали биха му гласували доверие за нов мандат начело на града – всъщност трети.

Дотук нищо лошо – но в допитването Паунов изключва ромската махала. От там вече проявиха недоволство – с основния аргумент колко души били задържани и осъдени за купуване на гласове. Точно това е аргументът на Паунов да не включва ромите в допитването си. Той е добър човек, но като политик му убягват нещата, казват ромите от Кюстендил.

Всеки един от репортажите по телевизиите показва какво се случва по избори с гласуването на ромите, обясни Паунов пред Нова телевизия. Той заяви, че в допитването ще влизат определени улици – така ще се изключат определени квартали. Няма доказателства в съда за купуването на гласове, но достатъчно сме видели по медиите, за да сме наясно, даде аргумент Паунов. Той не се съгласи, че „коалиционното му допитване” е дискриминация. Дискриминация е да лишиш някого от образование, посочи градоначалникът.

По думите на Паунов ще бъдат изхарчени 800 лева - лично от партиите, които го подкрепят. А улиците, които ще бъдат изключени от допитването, са само от ромския квартал „Изток”. Там свободна воля няма – тези хора са жертви, затова и не искам изкушения. В Кюстендил извадихме детските градини и училищата от гетата – за да създадем условия да социализираме ромското малцинство. Иначе вие щяхте да кажете, че кметът извади циганите, за да покаже колко е подкрепян, обясни Паунов.

На въпрос дали без ромите допитването ще е достоверно, Паунов отговори, че само 10% от гласоподавателите в Кюстендил са роми. Кметът на града обясни, че в допитването ще има и например въпроси дали да има приватизация за конкретни предприятия в града. Но основният акцент е дали да има повече от два мандата за кмет – това иска да разбере Петър Паунов или поне това каза.

Кюстендил е единственото място, в което са изместени секциите за гласуване от смесените райони, за да се предотврати купуване на гласове. Паунов напомни, че Бат Сали е „кръпка в парламента”, след като влезе точно пред Кюстендилски регион в Народното събрание заради разпределението от чужбина. Според кмета едни 800 души са натрапили Александър Методиев за депутат и сегашното допитване е назидателно отношение.

Попитан дали ще има подкрепа от ГЕРБ за кандидатурата му наесен, Паунов не отговори твърдо. Осем партии ме издигнаха за кмет, ще видим дали и ГЕРБ ще влезе в тази коалиция, каза още той. И добави, че проявява интерес към трети мандат, ако нагласите на хората са такива.

За финал Паунов заяви, че ако в допитването участват по-малко от 5000 души, значи има нужда от промяна на политиката в града.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес