Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жители на кюстендилско село в стачна готовност заради строеж на цех за отпадъци

05 януари 2020, 16:40 часа • 5103 прочитания

В стачна готовност се обявиха жителите на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, информира БНР. В населеното място живеят около 2 200 души, а други 1 000 местни работят зад граница. Хората са категорични, че ще излязат на протеста, ако не бъде спряно бизнес намерението да се изгради цех за преработка на пластмасови отпадъци в селото. Това съобщи кметът Софка Скоклева.

Според проекта, предприятието ще обработва по 500 килограма пластмасови отпадъци на час, по 4 тона дневно. Технологията предвижда раздробяване и измиване на отпадъка и гранулиране на крайния продукт. Цехът ще заема площ от около 4 декара и ще е разположен в двора на бившето АПК. Фирмата кандидат очаква насрочване на процедурата по ОВОС за обекта.

Жителите на Яхиново твърдо застават зад позицията си, че няма да допуснат изграждането на такъв цех - особено сега, когато в цялата страна, се правят проверки и се установяват площадки за депониране на внесени от чужбина отпадъци. Припомняме, че преди около месец от инициативния комитет срещу бизнес идеята, по време на общо събрание, бе гласувано и изпратено писмо до всички инстанции това да не допусне. Резултат все още няма отникъде, казват хората.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес