Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Второ издание на Софийския ученически фестивал "Театър в аванс"

28 октомври 2013, 11:42 часа • 22706 прочитания

Театърът

Ако веднъж си бил на сцена, никога вече не можеш да си част от публиката. Казват, че актьорът е човекът зад маската. Глупости. Актьорът e човекът с лице – поел едноличната отговорност за винаги личните отношения със светлините на прожекторите.

Авансът

Сцената е за хора без цена. Авансът, който ти даваме, е възможността да те видят и да говорят за теб. Авансът, който получаваме, е възможността да те видим и да говорим за теб. Авансът е предстоящoто в изкуството. За твореца изкуството винаги предстои.

Сдружение “Creative Box” ще реализира на 9-ти и 10-ти ноември 2013 г. второто издание на ученическия фестивал „Театър в аванс“ с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“. Събитието ще се състои в гр. София в залите на „Влайкова“ и „Славянска беседа“ и включва работни ателиета и конкурсна програма.

09.11.2013 г. - Работни ателиета в кино "Влайкова" /гр. София, ул. „Цар Иван Асен ІІ” №11/ с начален час: 14:00 ч.

Работните ателиета са с обща тема „Театърът и тялото“ и са насочени към формиране на широка гама от културни значения, опиращи се на постмодернизма и теорията на Дерида за преодоляване на логоса. Сред водещите са Ива Свещарова и Вили Прагер – основатели на движението за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Темата, която избраха за своя уъркшоп, е „Пресечни точки между тяло, пространство и фантазия“. Опита си с учениците ще сподели и актьорът Юлиян Петров. Неговото работно ателие е със заглавие „Разположението на тялото спрямо параметрите на текста при Шекспир“.

„Пресечни точки между тяло, пространство и фантазия“ /уъркшоп/

Работното ателие се състои от две части, в които водещите Ива Свещарова и Вили Прагер ще предложат на участниците игрови методи за работа с тяло и развиване на креативност.

Времетраене - 3 часа (предвидени са кратки паузи). Участниците трябва да носят удобно облекло и обувки, подходящи за движение.

Първата част на работното ателие ще води Ива Свещарова. Главният фокус ще бъде насочен към няколко основни принципа за работа с тяло. Ще се използва „играта“ като инструмент за осъзнаване на възможностите на тялото.

Втората част, водена от Вили Прагер, ще се занимава с архитектурата и историята на пространството. Участниците ще бъдат в ролята на „археолози”. Ще се опитаме всички заедно да създадем една фиктивна реалност за историята на кино „Влайкова”. Целта е чрез превод на „съществуващото” да се обособи възможност за създаване на нови артистични форми, като се използва фантазията на участниците.

10.11.2013 г. - Конкурсна програма - камерна сцена "Славянска беседа 1880" /гр. София, ул. "Г. С. Раковски" №127/с начален час: 13:00 ч.

Участват софийски ученически театрални формации. В журито се открояват имената на режисьорите Мартин Вангелов („Четири стаи“; „Има такава пиеса“) и Гергана Димитрова („Праехидно“; „Време да обичаш, време да умреш“).

Във фестивала могат да вземат участие театрални формации от ученици на възраст до 19 години. Участниците в конкурсната програма и техните ръководители разработват и представят избрани от тях постановки. Те сами подготвят пиесата, режисурата, музикалното оформление, костюмите, аксесоарите и декорите, с които участват. Предлага им се сцена с необходимото техническо подсигуряване, за да изнесат представлението пред публика и да бъдат оценени от компетентно жури.

Елате да гледате утрешните звезди на българския театър… в аванс! Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. За повече информация следете страницата на “Creative Box” във Facebook: https://www.facebook.com/CreativeBoxNGO.

Прочети повече за събития, творчески занимания и забавления за твоето дете ТУК.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес