Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синът и дъщерята на бивш шеф на АПИ изпълняват проект за милиони в Перперикон

25 март 2021, 15:40 часа • 13046 прочитания

Заедно с още две фирми синът и дъщерята на бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов ще изпълняват проект на археологическия комплекс „Перперикон“ за сумата от 8,1 млн. лв. с ДДС.

Консорциумът „Перперикон 2020“ е спечелил поръчката и е подписал договор с кмета на община Кърджали д-р Хасан Азис още на 23-ти ноември 2020 година, но той е докладван пред Агенцията за обществени поръчки едва в началото на тази седмица.

Консорциумът е между  фирмите „Биад-С“ ООД, „Стройинвестконсулт-София“ ЕООД и „Парсек груп“ ЕООД. Той е регистриран на адреса на софийското дружество „Биад-С“, съдружници в което са дъщерята и синът на Светослав Глосов - Диана и Апостол Глосови.  

Поръчката, спечелена от обединението, е инженерингова. Тя включва работен проект,  строителни и ремонтни работи, както и авторски надзор за експониране, консервация и реставрация на археологическия комплекс „Перперикон“.  Срокът за изпълнение на дейностите е 390 дни. Финансиран е от Оперативна програма „Региони в растеж“ по проект „Перперикон – храм на боговете и дом на цивилизациите“.

Припомняме, че през октомври 2020 г. Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Светослав Глосов и Дончо Атанасов – двамата бивши шефове на АПИ. Те бяха обвинени в длъжностно престъпление, заради тежката катастрофа с автобус край Своге през 2018-та, при която загинаха 20 пътници, а други 10  бяха ранени.  После бе установено, че след правен ремонт качеството на асфалта в отсечката се разминава със стандартите, като има и проблеми с указателните табели и мантинелите.

Месец по-късно обаче, заради пропуски на прокуратурата, Софийският градски съд върна на вносителя делото срещу двамата Глосов и Атанасов.

Светослав Глосов към момента е почетен председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и председател на фондация „Български строител“.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес