Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Кърджали инвестира 10 млн. лева в пет образователни обекта

05 декември 2022, 14:24 часа • 2123 прочитания

Инвестиция на стойност над 10 милиона лева подготвя община Кърджали за следващата 2023 година. Предстои подписването на договори за строителния им надзор до края на настоящата, е съобщил кметът д-р инж. Хасан Азис пред местни медии.  

Проектите се финансират по Националната програма на МОН „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища – 2020-2022".

По нея предстои ремонт на училище „Георги Бенковски” /старата гимназия/ на стойност 3 922 226 лева, изграждане на нова детска градина за 3 391 774 лева, ремонт на ясла №5 за 1 395 978 лева, изграждане на две пристройки към ДГ „Чайка” за 935 091 лева и нова пристройка към ДГ „Щастие” за 917 938 лева.  

„За съжаление не успяхме да получим финансиране за недостроеното училище, което да бъде продължение на детската градина в кв. „Възрожденци”“, казал кметът Азис.

По повод злонамерени публикации във фейсбук, според които след ремонта на училище „Георги Бенковски” то щяло да е с различно предназначение той подчертал, че сградата ще се ползва само и единствено като база за образователна дейност.

„За всички обекти имаме сключени договори с фирми изпълнители, разрешение за строеж за всички тях и в момента предстои подписването на договор за строителен надзор, който трябва да се случи до края на годината, за да започнат строително-монтажни дейности”, пояснил кметът.

По думите му с реализирането на петте нови обекта се продължава тенденцията, според която община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик в образователната инфраструктура.  „Нещо, което бе казано и от министър на образованието в предишно правителство“, посочил градоначалникът.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес