Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 години след тоталния провал община Кърджали отново ще прави посетителски център на Перперикон

15 ноември 2018, 07:30 часа • 6272 прочитания

Посетителски и изложбен център в подножието на археологическия комплекс „Перперикон“ ще изгражда община Кърджали. Той ще е с разгъната застроена площ от 1275,75 квадратни метра.

Местната управа преди дни е сключила договор за изпълнение на обекта с „Устра Холдинг“ АД – Кърджали, на стойност 1 395 350 лв. без ДДС.

Средствата са осигурени с договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България. Дейностите по проекта „Антични Родопи и Егея – културен коридор за подпомагане развитието на региона“ са на териториите на общините Кърджали и Maрония – Сапес .

За изграждането на посетителски и изложбен център в подножието на археологическия комплекс е разработен и одобрен технически проект, има и и влязло в сила строително разрешение.

Проектът включва инвестиционни, промоционални и изследователски дейности. 

На практика първа копка за изграждане на посетителски център в подножието на Перперикон е имало през 2009 година. В церемонията са участвали тогавашният президент Георги Първанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, вр. и. д. областен управител на Кърджали Бойка Арабаджиева, вр. и. д. кмет на общината Нурджан Юсеин, депутати от 40-тото Народно събрание и проф. Николай Овчаров - ръководител на екипа археолози, проучващ древния скален град.

 

Общата стойност на онзи проект е 2,5 млн. евро (почти 5 млн. лв. – б. р.), обезпечени от програма ФАР ТГС между България и Гърция. Възложител на дейностите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От ведомството на Гагаузов провели две процедури за възлагане на планираното строителство - хоризонтално и вертикално планиране в зоната на културните монументи; водоснабдяване, дренаж и електроснабдяване, електрическа система и осветление; изграждане на посетителски и изложбен център „Перперикон“; изграждане на пътеки за туристите и места за изложби; строителство на места за отдих и обществени събития. 

Първата бива прекратена поради факта, че постъпилите оферти надхвърляли предвидения бюджет. Но средствата трябвало да бъдат усвоени спешно и за участие във втората били поканени фирмите“Екса“ АД и ГД „Перперикон 2008“.

С фирма „Екса“ АД е сключен договор по лот 1 за консервация на стойност 655 545 евро без ДДС.

Всички останали дейности са договорени за изпълнение от ГД „Перперикон – 2008“ на стойност 1 763 087 евро без ДДС.

Правят гръмко откриване на строителната площадка с високопоставени гости по средата на 2009 година.

През октомври 2010 г., когато министър на регионалното развитие вече е Росен Плевнелиев, договорите биват прекратени. С „Екса“ АД заради липса на положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство.

С ГД „Перперикон“ за това, че изпълнителят е извършил строително-монтажни работи без да е бил въведен в строителната площадка, без надлежно разрешение за строеж и е отказвал достъп на строителния надзор до заповедната книга.

Така строителството на обекта се проваля напълно, а финансирането е загубено. Отделно е провалена и поръчката за технологично оборудване на туристическия център, защото поканеният да предложи оферта за доставка подал съвсем различни от заявените спецификации на стоките. 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес