Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристически бум: Поредна страна в Европа взема мерки срещу свръхтуризма

17 юни 2024, 13:13 часа • 12045 прочитания

Исландия иска туристите да се тълпят към нейните горещи извори, живописни ледени шапки и подобни на луната пейзажи, но не и за сметка на жителите ѝ или естествената среда.

Малката северна държава не е сама. От Амстердам до Венеция, горещи точки по целия свят въведоха мерки, за да се опитат да преодолеят отрицателните въздействия на свръхтуризма, като същевременно запазят туризма, който често е изключително важен източник на доходи.

„Опитваме се да пригодим таксата към туристическия сектор на бъдещето“, заяви министър-председателят на страната Бярни Бенедиксон, който се върна на поста през април, по време на видеоконференция пред CNBC.

ОЩЕ: Магията на Исландия: 5 причини защо да пътуваме до там през 2024 (ВИДЕО)

„Искаме да създадем система, в която потребителят плаща, най-вече за местата, които привличат туристи като магнит. За целта ще контролираме традика, а в пиковия сезон таксите ще бъдат по-високи“, посочва Бенедиксон.

Снимка: iStock

„По този начин бихме могли да контролираме трафика. Така че, в пика на търсенето, бихме могли да имаме по-висок данък, където можем да контролираме чрез изменение на таксите както в рамките на деня, така и между месеците, или през части от годината. Но това още е в процес на създаване“.

Правителството на Исландия възстанови т.нар. данък върху туризма в началото на годината, опитвайки се да събере средства за програми за устойчивост и да смекчи въздействието върху околната среда на масовия туризъм.

ОЩЕ: Това е единствената страна в света, в която няма комари

Таксата, спряна по време на пандемията Covid-19, налага да се плати сума в размер на 600 исландски крони (4,34 долара) за хотелските стаи, като различни разходи се прилагат и за къмпинги, мобилни домове и круизни кораби.

Бенедиксон описа повторното въвеждане на туристическата такса от своя предшественик като „важно решение“ за страната. Той обаче заяви, че правителството трябва да отиде по-далеч, за да намери правилния баланс.

Снимка: iStock

Като ръководител на пробизнеса, дясна Партия на независимостта на Исландия, Бенедиктсон замени Катрин Якобсдотир като премиер в началото на април. Преди това той беше министър-председател през 2017 г.

Вторият му престой начело на страната идва в момент, когато страната се бори с растящи лихви, висока инфлация и поредица от вулканични изригвания.

В края на миналия месец вулкан в югозападна Исландия изригна за пети път от декември и изхвърли лава, която отново застраши крайбрежния град Гриндавик.

ОЩЕ: След Венеция: Популярно село в швейцарските Алпи въвежда входна такса за туристи

Сеизмичната активност също наложи евакуацията на едно от най-посещаваните места в страната, геотермалния спа център Blue Lagoon. Оттогава лагуната отново е отворена за туристи, след като властите заявиха, че изригването е стабилизирало.

Бум на приходите от туризъм 

Снимка: iStock

Туристическият сектор на Исландия се върна от спад по време на пандемията от коронавирус. Страната, която има население от около 383 000 души, очаква да приеме 2,3 млн. посетители тази година, близо 2,4 млн. през 2025 г. и 2,5 млн. през 2026 г.

Приходите, генерирани от туризма, стават все по-важни за икономиката на Исландия.

Секторът на туризма представлява 8,5% от неговия БВП през 2023 г., според статистическата служба на Исландия, като се позовава на предварителните данни от туристическите сателитни сметки. Това е ръст от 7,5% през 2022 г. и надхвърля средното ниво от 8,2%, отчетено за периода преди COVID-19 от 2016 г. до 2019 г.

ОЩЕ: Заради свръхтуризма: Европейска страна строи ново международно летище

Гледайки напред, Бенедиксон заяви, че правителството работи със собствена „проверка на баланса на устойчивостта“, за да разработи своята система за данъчно облагане на туризма.

„Измислихме система, според която разглеждаме определени показатели: балансирана ли е природата на определено място? Доволно ли е обществото от развитието? Това на зелена, жълта или червена светлина?“, отбелязва той.

„Ако видим, че местата са повредени от броя на хората, които посещават, да кажем в Geysir, където имаме горещи извори, трябва да предприемем действия“, добавя Бенедиксон. „Това са нещата, които се опитваме да развием и се опитваме да следваме показателите и да се уверим, че индустрията се развива и е добре приета от обществото, но и от природата“

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес