Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-голям брой машини в чужбина са изпратени в Турция

23 септември 2022, 11:02 часа • 1093 прочитания

Най-голям брой машини в чужбина са изпратени в Турция, стана ясно от брифинг във Министерство на външните работи. В южната ни съседка ще се гласува с 220 броя машини в 112 секции.

В Обединеното кралство в 51 секции ще се гласува със 71 машини, а в Германия в 45 секции ще се гласува с 81 машини.

ЦИК е определила, че в 301 места зад граница ще се гласува с машини. В тях 238 секционни комисии ще бъдат поставени по две машини, а в 63 по една машина. Общият брой машини е безпрецедентен - 539, или с повече от 120 машини, отколкото на изборите през ноември миналата година.

Министерство на външните работи ще изпрати българска литература за общностите ни в Европа и на Балканите. Ще бъдат транспортирани църковни принадлежности за нуждите на общността ни в Брюксел.

„Имам удоволствието да съобщя, че процесът по организацията на изборите в чужбина протича в рамките на планираното. Почти всички бюлетини, предназначени за секциите ни зад граница, са изпратени. Голяма част от тях вече са получени в задграничните ни представителства. Над половината от машините също са изпратени за секциите извън страната“, коментира Иван Кондов, ръководител на работна група „Избори“ към Министерство на външните работи.

„Благодарим на ЦИК и всички организации и институции, които са свързани с подготовката на тези машини. Получихме ги навреме, което беше много важно за нас, за да може да започнем изпращането им. Вече са приети и публикувани от ЦИК методическите указания. Призовавам всички членове на секционни избирателни комисии да се запознаят с тях“, каза Кондов.

Още: Ето как ще се гласува под карантина

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес