Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харалан Александров: Статуквото е непоклатимо, но промяната не е отказала да се състои

02 октомври 2022, 20:35 часа • 1367 прочитания

Статуквото е непоклатимо, но промяната не е отказала да се състои. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира първите предварителни резултати в изборното студио на бТВ „Новите избори 2022: Какво следва?". 

ОЩЕ: Първи екзитполове: ГЕРБ печели изборите, седем партии влизат в парламента

Той отбеляза, че от вота се виждат две линии – проруска и евразийска и проевропейска и атлантическа, като добрата новина за него е, че проруската не е значителна. 

Политологът Даниел Смилов смята, че тези, които предизвикаха тези предсрочни избори, може да си помислят пак защо са били необходими.

„От моя гледна точка ИТН носят най-голямата вина за разтурването на предходния парламент и логично понасят някакво наказание от вота“, смята политологът“, каза още политологът. Според него картината горе-долу е същата. „Малко по-лошо е, отколкото беше. Някои от коалициите, които бяха възможни в миналото Народно събрание, сега са невъзможни.

Той отбеляза, че има възможности за съставяне на правителство, но ГЕРБ и ДПС не би трябвало да подходят към тази ситуация без да променят в собственото си поведение, тъй като според него очевидно има причина защо те са в изолация.

Колегата му Слави Василев обърна внимание на ниската избирателна активност.

„Хората не искат да отидат да гласуват. Второто нещо – ГЕРБ първа политическа сила“, каза той. По думите му вдигнатия юмрук, огромното обединение срещу ГЕРБ, е отишло в канавката.

ОЩЕ: Първи прогнози: Кой колко депутати получава в новия парламент?

Резултатите от вота според екзитпола на "Галъп"

Резултати според последните данни на ЦИК:

ELECTION_RESULT_PARLIAMENTARY_2022

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес