Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как ще се гласува под карантина

23 септември 2022, 10:00 часа • 1243 прочитания

ЦИК прие решение за гласуване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. на избиратели, болни от COVID-19 или контактни, поставени под задължителна карантина или изолация. 

Тези избиратели ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Вотът си те ще упражнят в населеното място, където са поставени под задължителна карантина или изолация. Условието е в това населено място да има образувана подвижна секционна избирателна комисия, в която ще гласуват избиратели с трайни увреждания.

Още: Коронавирусът в България: В пет области няма нови случаи

Хората с COVID и тези под карантина ще трябва да гласуват при спазване на всички противоепидемични мерки и след като са гласували всички включени в списъка избиратели с трайни увреждания.

В рамките на изборния ден кметовете ще определят началото и края на гласуване на избирателите с трайни увреждания, време за окомплектоване на членовете на комисията с предпазни облекла и други предпазни средства, както и времето за гласуване на поставените под карантина и задължителна изолация. Кметът на общината или районните избирателни комисии могат да поискат от ЦИК разрешение гласуването в подвижната секционна избирателна комисия да започне в 5.00 ч., но това може да се иска само при необходимост. 

Цялото решение на ЦИК и подробности за подаването на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия – четете ТУК.

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес