Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"ЦИК разпломбира машинното гласуване" (СНИМКИ и ВИДЕО)

15 септември 2022, 14:55 часа • 2760 прочитания

ЦИК представи компонентите на машина за гласуване с цел повишаване доверието към машинния вот. За целта беше разглобена машина пред очите на журналистите. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни, че организацията по подготовка на изборите е своевременна. "Всички решения на ЦИК са приети в законоустановените срокове. Нямаме забавяне на отделните дейности и по-важни решения, които трябва да бъдат взети. Също така ще използвам случая да изразя благодарността на ЦИК към всички участници в консултациите за съставите на секционните избирателни комисии извън страната, които се проведоха на 13 септември", каза още Нейкова.

Още: Заличиха 7 кандидат-депутати с двойно гражданство и 2-ма под 21 години

Друга тема на брифинга бе по повод гласуването в наводнените карловски села. "От Община Карлово, от кмета на общината нямаме получени при нас информации или сигнали, че има проблем с организацията на изборния процес и с осигуряването на изборните помещения. Надяваме се, че всичко там ще бъде наред", каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 

Матева даде информация и за броя на машините, кандидатите за депутати и регистрираните социологически агенции и наблюдатели.

 

"Към днешна дата в страната е определено, че ще има 11 845 секции. Това не е окончателният брой на секционните избирателни комисии", уточни тя. Матева обясни, че 48 часа преди изборния ден ще се разкрият в социални заведения и места за задържане. Матева поясни, че ЦИК е взела решение за коригиране на броя на машините. Стана ясно, че в  9 369 секции ще има машини, а в 1105 секционни комисии ще има по устройства за гласуване."Броят на машините извън страната не е променян", уточни тя. Говорителят на ЦИК поясни, че към момента са регистрирани 1 социологическа агенция за Езкит пол - "Алфа рисърч" и 9 НПО за участие с наблюдатели. Тя каза отново колко е общият брой на кандидатите за депутатите - 5 333 като добави, че от тях 1576 са жени. 

От ЦИК напомниха за пореден път, че в събота 17 септември изтича срока за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, както и за гласуване на избиратели с увреждания. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес